Spring naar de content

Problematiek rondom mini-egel valt mee

Dat was even schrikken eind vorig jaar: de De Afrikaanse pygmee-egels zijn in Engeland zéér populair als huisdier. Voldoende reden voor de Partij voor de Dieren om Kamervragen te stellen aan minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA). De bewindsvrouwe neemt hard stelling tegen het fenomeen, maar volgens haar valt de problematiek mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Partij voor de Dieren wilde bij monde van Marianne Thieme weten of het waar is dat ‘dit soort egels in Nederland volop worden aangeboden in dierenwinkels en op marktplaats?’ Verburg deed onderzoek en de resultaten vallen gelukkig mee: “Nee. Bij de brancheorganisatie van dierenwinkels Dibevo is over de verkoop van deze egeltjes niets bekend. Op de website Marktplaats staan momenteel slechts enkele aanbieders,” aldus Verburg in haar beantwoording.

Daarnaast stelt Verburg dat het ongepast is ‘om een dier slechts als modeaccessoire aan te schaffen, omdat mensen dan mogelijk niet overzien wat het betekent om een dier adequaat te verzorgen en dit kan leiden tot aantasting van het welzijn van het dier’. En dat is winst voor de getroubleerde Afrikaanse pygmee-egel die eergisteren ook al een succes boekte.