Knettergek

Jan Dijkgraaf 5 feb 2010 Leven

Op de PvdA kun je altijd rekenen. Als de deadline van het hoofdredactionele ‘voorafje’ nadert en het perfecte onderwerp zich even niet aandient, is er elke week wel weer een lid van de club van Wouter Bos dat uit de bocht vliegt. Deze week waren het zelfs twéé Kamerleden: Pierre Heijnen en Paul Kalma (de met een honkbalknuppel achter pubers aan jagende Luuk Blom laten we met liefde over aan de goedertierenheid van De Telegraaf).

Heijnen en Kalma kwamen op het lumineuze idee om de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 maar een tijdje uit te stellen. Niet omdat ons land tegen die tijd in oorlog is, niet omdat de voorman van de PVV dan net is vermoord, en ook niet omdat uitgerekend dan een vooraanstaand lid van de koninklijke familie wordt bijgezet in het familiegraf in Delft. Nee, omdat het, geloof het of niet, momenteel te koud is om campagne te voeren.

Sinds de week voor Kerstmis is het min of meer winter in Nederland. Een goede aanleiding voor de PvdA om de Diederikken Samsom en andere klimaatfundamentalisten met de kennis van nu (IPCC) eens een toontje lager te laten zingen. Zou je denken. Nou, integendeel. De PvdA denkt uit de afkoeling van ons kleine stukje aarde ook nog gewoon electorale winst te kunnen boeken. Of het verlies uit te stellen.

Toen het hoongelach over dit voorstel maandag nog niet eens verstomd was (het hield dan ook lang aan), probeerden de PvdA’ers nog te suggereren dat ze alleen maar een onderzoek wilden naar de vraag of gemeenteraadsverkiezingen in het vervolg niet altijd later dan in maart moeten worden gehouden. En welke effecten een latere datum op de opkomst zou hebben. Dat was niet wat ze aan CDA-staatssecretaris Van Bijsterveld vroegen, maar goed, de partij van Wouter Bos heeft in Heijnen en Kalma blijkbaar twee strategen uit de wereldtop in huis. Hun strategie is even simpel als effectief: als verkiezingen slecht voor ons uitpakken willen we uitstel, als onze kiezers te besodemieterd zijn om in maart op ons te stemmen, dan houden we wel verkiezingen als de zon schijnt. We kunnen de verkiezingen natuurlijk ook, na een goed resultaat, voortaan afschaffen.


Weet u wat het ergste is? Als je beweert dat ze bij de PvdA knettergek zijn geworden, gaan ze het nog ontkennen ook. En dan moet je maar hopen dat ze niet een van hun Kamerleden met een honkbalknuppel op je afsturen. Omdat je ze het bloed onder de nagels vandaan hebt gehaald…

Reageer op artikel:
Knettergek
Sluiten