Spring naar de content

Jack Spijkerman

Jack Spijkerman (IJmuiden, 1948) is televisiepresentator. Met zijn RTL4-programma Wat vindt Nederland trekt hij op zaterdagavond meer dan een miljoen kijkers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Grote opgewektheid. Privé heb ik een lastige tijd achter de rug: ik ben behoorlijk ziek geweest en mijn overstap naar Talpa pakte niet lekker uit. Erg prettig dat het nu op alle vlakken weer stukken beter gaat. Na alles wat er is gebeurd, is het best bijzonder om weer met succes op televisie terug te komen. Daar wordt een mens heel vrolijk van.

Wie zijn uw helden?

Op muziekgebied Bruce Spring- steen. Ik was nooit zo’n fan, tot ik naar zijn concert ging. Op theatergebied Freek de Jonge. Hij blijft een van de grootste vernieuwers van het Nederlandse cabaret. En verder toch Nelson Mandela. Wat een tolerantie heeft die man!

Aan wie ergert u zich?

Mensen die te vaak roepen: “Waar zijn we in dit land toch mee bezig!”

Lijkt u op uw moeder?

Ja. Ze is nu 91 en is sinds haar veertigste reumapatiënt. Daarna heeft ze er allemaal andere ziektes bijgekregen. Ze kent geen dag zonder pijn en is toch meestal opgewekt. Bij ons is het glas altijd halfvol.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik zou nog weleens een grappig jeugdboek willen schrijven voor kinderen van twaalf. Ik lees mijn zoon dagelijks voor. Er zijn weinig humoristische boeken voor die leeftijd.

Bidt u weleens?

Niet meer. Tot mijn 23ste was ik zeer gelovig. Ik ben zelfs bevoegd godsdienstdocent geworden. Toen ik eenmaal alle religies had bestudeerd, dacht ik: net als Sinterklaas bestaat God niet echt.

Bent u aantrekkelijk?

Ik ben niet de Don Juan van Amsterdam-Zuid. Maar als ik mijn innerlijk bij mijn uiterlijk mag optellen, ben ik best tevreden. Ik denk dat ik een vrolijke uitstraling heb.


Wat is uw definitie van geluk?

Mijn zoon kroop gisterenavond bij mij in bed. ’s Nachts voelde ik hoe zijn hand mijn hand vastpakte en hij sliep gewoon verder. Dat is een enorm geluksmoment.

Bent u monogaam?

Ik denk dat de mens in wezen niet monogaam is. Maar voor het in stand houden van een relatie is het streven daarnaar wel het beste.

Waar schaamt u zich voor?

Ik schaam me niet snel. Ik doe wel dingen verkeerd, maar kan dat vrij makkelijk toegeven.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Een paar weken geleden, toen ik terugkwam van mijn moeder. Ik had een poos aan haar bed gezeten. Ze had veel pijn. Op de terugweg huilde ik, omdat ik zo met haar te doen had.

Lijkt u op uw vrienden?

Gelukkig niet. Ik heb een zeer hechte vriendengroep van vijf man. Onze enige overeenkomst is dat we van heel veel lachen houden.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou minder primair willen reageren. Ik heb de neiging om meteen te zeggen wat ik vind.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn zoon Joska.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik kan geen maat houden. Als ik rook, rook ik veel. Twee klaplongen hebben mij daar vorig jaar voorgoed van genezen. In m’n eentje naar een casino of ’s middags al aan het bier gaan, moet ik niet doen.

Hoe moedig bent u?

Moediger dan ik dacht. Twee jaar geleden was ik met een vriend in de parkeergarage van de Arena toen vier hooligans een meneer in elkaar schopten. Wij hebben ze uit elkaar gehaald.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ex-vrouw heb ik geleerd om open te staan voor nieuwe mensen. Van Frank de Jonge heb ik televisie leren maken. Frank was directeur televisie bij de VARA, en was een geweldige vriend, maar hij is helaas in mei overleden. Ik mis hem nog steeds.


Wanneer was u het gelukkigst?

Op 18 mei 1998 om zeventien minuten over negen ’s ochtends. Toen werd mijn zoon geboren.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Dezelfde als in een vrouw. Gevoel voor humor en loyaliteit.

Wat is uw meest dierbare materiële bezit?

Het huis waar ik sinds drie jaar woon en een ingelijste tekst van Freek de Jonge. Die hangt in mijn slaapkamer en komt uit een van zijn oudejaarsshows. Een vriend van mij heeft die destijds meegejat. Jaren later heeft Freek hem gesigneerd.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Als ik dat al heb gedaan, heb ik het vast weer goedgemaakt.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik het ondanks de uitspraak van Marcel van Dam – “met zo’n hoofd ben je niet geschikt om op televisie te komen” – uiteindelijk toch heb gered. Die uitspraak deed mij destijds behoorlijk pijn.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat mijn vrouw en ik na achttien jaar zijn gescheiden, hoewel we ongelooflijk veel om elkaar geven. Nog steeds gaan we regelmatig samen met onze zoon op vakantie.

Wat is de beste plek om te wonen?

Amsterdam.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Eerst naar links kijken, dan naar rechts, dan nog eens naar links en dan pas oversteken.

Wat is uw devies?

Vandaag is het feest – en morgen ook.

Onderwerpen