Spring naar de content

Het droomkabinet

What if… we zelf een ministersploeg mochten formeren? Een droomkabinet van bestuurders ongeacht hun politieke kleur of achtergrond. Maak kennis met het pragmatische, rechtvaardige én groene kabinet-Kroes I.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Premier: Neelie Kroes (68), VVD
De eerste vrouwelijke premier van Nederland moet in staat worden geacht met één opgetrokken wenkbrauw haar lawaaiige ex-partijgenoot Geert Wilders stil te krijgen. ‘Nikkelen Neelie’ is snoeihard voor wie de boel verstiert – vraag dat maar aan de bedrijven, waaronder Microsoft, die ze de afgelopen jaren als Eurocommissaris voor Mededinging recordboetes heeft opgelegd – maar ze is nooit kil, en kan, behalve streng zijn, óók enthousiasmeren. Daardoor dragen haar jonge ambtenaren haar op handen.

Met Kroes als premier kun je ook in het buitenland voor de dag komen. De ex-echtgenote van Bram Peper, die tussen 1982 en 1989 minister van Verkeer en Waterstaat was in de kabinetten-Lubbers I en II, stond afgelopen jaar op nummer 53 op de Forbes-lijst van ’s werelds machtige vrouwen. Voor sommigen kan haar relatief hoge leeftijd een nadeel zijn, maar moeilijke tijden vragen om ervaren bestuurders.

Wel is het te hopen dat er bij de screening van de beoogde nieuwe MP geen lijken uit de kast vallen. Over haar vroegere betrekkingen met de van het witwassen van afpersingsgeld verdachte vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, bijvoorbeeld.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen