Dubbelrol

Wouter Sinke 12 mrt 2010 Politiek

Een duivels dilemma voor journalisten. Iedere neutraal geachte scribent heeft natuurlijk een politieke voorkeur, maar het is een ongeschreven regel om die niet kenbaar te maken.

Volkskrant-onderzoeksjournalist en voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten Jeroen Trommelen trekt zich daar niets van aan, en gaat zelfs een stap verder. Hij stond afgelopen gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat nummer 20 op de lijst van GroenLinks Waterland. Trommelen, tot juli tevens docent aan de postdoctorale opleiding journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet er geen been in om deze functies te combineren.

“Het is strikt lokaal. Ik bemoei me alleen met Broek in Waterlandse zaken. Ik schrijf niet over onderwerpen waar ik me als betrokken Waterlander mee bezighoud. Doe je dat wel, dan heb je potentiële belangenverstrengeling of zelfs echte belangenverstrengeling, maar daar waak ik voor.” Op de vraag of hij zich nu meer politicus of onderzoeksjournalist voelt, heeft hij een nogal opmerkelijke reactie. “Ik noem me niet eens politicus, ik ben verkiesbaar.”

Trommelen kreeg uiteindelijk zestien stemmen, onvoldoende voor een zetel. GroenLinks behield drie zetels in de gemeente Waterland. WS

Reageer op artikel:
Dubbelrol
Sluiten