Spring naar de content

Alleen Freudiaanse versprekingen zijn nog gratis

Ischa Meijer dankte er mede zijn interviewkunsten aan en Hollywood heeft er goede zaken mee gedaan, maar er komt voorgoed een einde aan de (gratis versie) van klassieke psychoanalyse. De zorgverzekeraars zijn niet langer bereid te betalen voor deze ouderwetsche vorm van psychotherapie. Wie nu nog besluit om jarenlang vijf dagen per week bij een Oostenrijke cokesnuiver op de divan te vertellen over zijn Oidipous-complex mag de circa 12.000 euro per jaar aan kosten zelf betalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De zorgverzekeraars zijn namelijk van mening dat de werking van psycho-analyse onvoldoende wetenschappelijk is bewezen. Voor onbewezen behandeling wil geen enkele verzekeraar betalen ook al is een vorm van kostendekking voor andere onbewezen kwakzalverij als accupunctuur en homeopathie (lees: het verkopen van magisch geneeskrachtig water) bij sommige verzekeraars nog altijd aardig populair.
Jammer voor die circa zeshonderd patiënten per jaar die zich bij een Sigmund onder behandeling laten stellen maar we moeten allemaal de broekriem aanhalen. De gemiddelde psychisch gemankeerde mag tegenwoordig al blij zijn als de moderne individuele psychotherapie wordt vergoed.
Overigens mogen de mensen die nu al in analyse zijn hun behandeling gewoon afmaken zodat niemand onverwachts op kosten wordt gejaagd.
Wij vragen ons af: hoe vaak wilde u met uw moeder naar bed en bent u ook zo gek op sigaren?

Onderwerpen