Spring naar de content

Hoe het Oost-Groningse Wedde Swiebertje-dorp wordt

Het Oost-Groningse Wedde loopt leeg. Het reddingsplan: Wedde wordt Swiebertjedorp. De kerk, de hoofdstraat, de molen, het kasteel van de freule. Alles is er. “Nét als in de serie.” Nu de mensen nog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Met Peter Kuijer... Goedemorgen... Ik bel u straks terug, ben even in bespreking.”
Peter Kuijer is 42 jaar en heeft een ringtone van kinderkoor De Damrakkertjes. Uit hun onvolgroeide keeltjes schalt de tune van de legendarische televisieserie Swiebertje (1955-1975). Kuijer is helemaal idolaat van de belevenissen van de malle zwerver, die met ‘brutale streken’ het gezag tartte, maar een dermate klein hart had dat de huishoudster van de burgemeester hem nimmer een ‘kopjen kofjen’ ontzegde. Wat heet: de door Joop Doderer (1921-2005) zo meesterlijk vertolkte landloper kreeg er steevast een lekker ‘koekjen’ bij.
Peter Kuijer is herenboer in Blijham, in de Oost-Groningse gemeente Bellingwedde, maar brengt een groot gedeelte van zijn tijd door in het naburige Wedde, een schilderachtig dorpje aan de Westerwoldse Aa. Wie het spuuglelijke waterschapskantoor aan de dorpsgrens geen blik waardig gunt, waant zich in Wedde met een beetje fantasie in het Nederland van tussen de twee wereldoorlogen. En dat had Kuijer ook door. “Anderhalf jaar geleden,” zegt hij in eetcafé De Leeuw, bij een kopjen kofjen met een koekjen, “kwam de gemeente bij me met de vraag hoe we Wedde op de kaart zouden kunnen zetten. Ik heb nog weleens ideeën, moet je weten.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week