Spring naar de content

Plankgas door De Groene Bocht

Waarin duurzaam best samen blijkt te gaan met poen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat doe je als moderne groene ondernemer of groen adviesbureau? Je gaat duurzaam bij elkaar keuvelen op een Amsterdamse gracht, in dit geval Keizersgracht 253.

'De Groene Bocht' heet het, naar analogie van De Gouden Bocht van de Herengracht. Weliswaar is dat een grachtje verderop en zit het groene pandje toevallig in een kaarsrecht deel, maar zulks versterkt de dwarsige opzet. Afgelopen week was de feestelijke opening van het überhippe bedrijfspand, ten overstaan van een horde groene succestypes, plus één hooggeplaatst persoon van blauw bloed. Maar dat was toepasselijk genoeg de oudste zoon van Irene van Lippe-Biesterfeld. Op foto twee heeft Carlos de Bourbon de Parme zojuist een fles Pommery geopend. Uiteraard met de sabel, zoals het iemand van adel betaamt.

Aan groene gasten geen gebrek, want in het 'informatie- en inspiratiecentrum op het gebied van duurzaam ondernemen' zijn onder meer gevestigd Amsterdam Smart City, De Betere Wereld, Wij Zijn Koel, Urgenda, Duurzaam Karakter en last but not least het Programmabureau Luchtkwaliteit van de gemeente Amsterdam. En ze hadden allemaal hun zakenrelaties meegebracht. Vandaar dat spreekstalmeester Jort Kelder naar de tuin was uitgeweken, waar multimiljonair Henk Kuilman de eerste spreker was. Hij is tevens voorzitter van de Nederlandse Vegetariërsbond en een van de weinige rijkaards die probleemloos aanwezig zijn bij de jaarlijkse presentatie van de Quote 500. De rest zit thuis te mokken dat men veel rijker c.q. armer is dan vermeld.

Twee muurbloempjes op een knalgroene party waren Liesbeth van Tongeren, directrice van Greenpeace Nederland, hier naast Marjan Minnesma, directrice van Urgenda. Minnesma is een voormalige werkneemster van Greenpeace, en haar favoriete stopwoord is duurzaam. Urgenda is haar actie-organisatie die Nederland in versneld tempo - jawel, u vermoedde het al - duurzaam wil maken. Op basis van een concreet actieplan moet een en ander in 2050 zijn beslag moet krijgen.


Mette te Velde is het schattige spruitje op plaatje vijf. Zij is medeoprichtster van Strawberry Earth, een platform voor creatieve jongelui die een schoner milieu voorstaan. Naar Amerikaans voorbeeld organiseert men zo nu en dan carrotmobs, waarbij milieubewuste consumenten massaal in door het platform aangewezen winkels gaan shoppen, omdat de uitbaters zich op groentechnisch gebied onderscheiden van de ouderwetse vervuilende concurrentie.

Ruud Koornstra is oud-televisieproducent van onder meer Lingo en Villa Felderhof, en mag zich na de verkoop van zijn bureau miljonair noemen. Hij is fulltime-promotor van de LED-lamp, en auteur van de bijbehorende bijbel, Wat LED je. 's Mans Tesla Roadster rijdt uiteraard slechts op elektra en trekt in 3,9 seconden van nul naar honderd. Klein smetje slechts: Koornstra had het ding pal voor de deur klassiek midden op de stoep geparkeerd, dat dan weer wel.