Spring naar de content

Feit of fictie: het Christina-feuilleton (4)

Zijn we weer! Met deel 4 van het feuilleton over prinses Christina, dat ene Harry Dexter, vol tik- en taalfouten,  op onze deurmat marmeren vloer liet knallen. Feiten? Fictie? Een mengvorm? Wij willen het wel checken, maar ze belt niet terug. U enig idee?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Volgens sommigen aan het hof heeft Christina’s genezingskracht ook een rol gespeeld bij het feit dat haar ouders, Juliana en Bernhard, zo oud zijn geworden (respectievelijk bijna 95 en 93). Bernhard heeft een record van zo’n 50 operaties op zijn naam staan. Het is dat Bernhard uiteindelijk zelf niet meer wilde en verdere behandeling weigerde, anders was hij minstens honderd geworden, wordt gezegd. Christina heeft haar moderne vorm van gebedsgenezing ook bij haar ouders toegepast. Maar, het werkt alleen als je er ook voor openstaat, weet de prinses. En ze zou het ook nooit tegen iemands wil doen. Recentelijk heeft Christina ook een Nederlandse priester uit het Gooi met een darmkwaal behandeld, ondanks het feit dat de katholieke Kerk sceptisch staat tegenover dergelijke genezingspraktijken.

Alhoewel Christina nog in 1992 was overgestapt naar het rooms-katholieke geloof, bewaart zij de laatste jaren een betrekkelijke afstand tot het christendom. Ze haalde zich de ergernis op de hals van de doorgaans zeer Oranjegezinde christelijke partijen in Nederland toen ze zich een paar jaar geleden uitsprak tegen de bede in de troonrede (het afsmeken van Gods zegen) ‘Dit zijn persoonlijke zaken die ieder voor zichzelf moet bekijken’, zei ze in het RTL-televisieprogramma Barend & Van Dorp, waar ze was voor de promotie van een van haar cd’s. Ze gelooft niet in een oordelende God. ‘God vergeeft niet, want God oordeelt niet’, heeft ze wel eens tegen haar laureaten van het prinses Christina Concours gezegd.

Hoe dan ook, Christina’s gave werd bekend in de hoogste kringen. Zij is zo’n beangstigend sterke paragnoste dat ze mensen als Char en Derek Ogilvie met gemak van tafel zou vegen als ze niet de beperking van haar koninklijke afkomst voelde. Door dit laatste is ze met haar paranormale praktijk altijd extreem low profile gebleven. Niettemin begon ze midden jaren negentig in New York (na haar moeders overlijden in 2004 bivakkeert ze meer in haar appartementen bij Noordeinde in Den Haag, Monte Argentario in Italië en West Londen) een bloeiende discrete paragnostenpraktijk. Niet alleen voor eerder genoemde genezingen, maar ook voor advies op het gebied van werk, relatie en voor toekomstvoorspellingen. Met name lieden uit de welvarende Upper East Side en Central Park West waren de eersten die haar consulteerden. Christina vraagt geen geld. Als mensen toch iets willen geven, gaat het naar een door de prinses bestemd goed doel. Niet iedereen kan zomaar aankloppen bij de prinses voor consult. Ze ontvangt op voorspraak. De discrete mond-tot-mond reclame ging echter als een trein en steeds hooggeplaatstere personen uit de Amerikaanse high society en politiek liepen de deur plat. Het gerucht gaat dat popster Madonna en zelfs Hillary Clinton in haar New Yorkse senaatperiode Christina hebben bezocht.”

Eerder gepubliceerd:

Deel 1: Máxima-test.

Deel 2: Poltergeist-verschijnselen.

Deel 3: Helende gaven.