Kook met daslook

Ronald Hoeben 3 jun 2010 Politiek

Elke week op deze site: een filmpje van onze culinair recensent Ronald Hoeben. Dit keer legt een befaamde Limburgse cuisinier uit wat hij door het jaar heen met daslook uitspookt.

Daslook is met een beetje schipperen te scharen onder de zo langzamerhand beroemde kaste der Vergeten Groenten. Een echte groente is het maar heel even, wanneer een kok de moeite neemt om de jonge blaadjes als spinazie te verwerken. Verder heeft zowel het bloemetje als het knopje van de plant een knoflookachtige functie in de keuken. Het achtervoegsel ‘look’ zit er dus niet voor niets aan. Elders wordt het plantje als berenlook aangeduid, met als verklaring dat de beer uit zijn winterslaap komt als het aroma van de daslook/berenlook in de lucht hangt en dat is het geval in mei. Zoals het een vergeten groente betaamt, worden ook aan de daslook helende krachten toegedicht, getuige het volksrijm: “Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij.”

<embed width=”410″ height=”361″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=6b02f93d894415e6bfa0″ type=”application/x-shockwave-flash” />

Reageer op artikel:
Kook met daslook
Sluiten