Spring naar de content

Rotterdamse hiphop-dansers in LA

Een klein clubje Rotterdamse dansers knokt zich omhoog in het keiharde LA. De concurrentie is moordend, de opdrachten zijn schaars. ‘Met één grote slag kun je binnen zijn, maar dansers realiseren zich niet dat dit jaren kan duren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Sunset Boulevard, Rodeo Drive en Beverly Hills zijn binnen bereik, maar hij maalt er niet om. Sterker nog, hij is nog niet één keer naar het strand geweest. Gianinni Semedo Moreira uit Rotterdam-Zuid brengt zijn tijd door in North Hollywood. Dagelijks gaat hij richting dansschool en weer terug. Op de fiets – voor zijn rijexamen is hij net gezakt. “Het verkeer in LA is verschrikkelijk,” zegt hij met ideale schoonzoonglimlach. Auto’s komen van alle kanten, grote wegen bestaan uit vijf of meer onoverzichtelijke banen, fietspaden zijn nergens te bekennen. Niemand waagt het om de fiets te pakken, maar Gianinni vindt het wel meevallen. “Fietsen worden hier vaak gestolen, zeggen ze, maar ik zie nooit iemand op een fiets.” Crossend door de chaos rijdt hij naar Debbie Reynolds, een dansschool in Los Angeles voor talent uit alle werelddelen. De school ligt op een plek zonder glamour, tussen Troost Avenue en Lankershim Boulevard. Veel half gesloopte auto’s en overal vuil op straat. Bedrijfsgebouwen en fastfoodrestaurants wisselen elkaar af. In de vervallen huizen wonen Mexicanen en andere gelukzoekers. Is dit het danswalhalla waar hij als lefgozertje uit Rotterdam-Zuid van droomde? Trainen honderden jongens en meisjes zich het leplazarus om via So You Think You Can Dance in deze gribus terecht te komen? Ja, this is the place to be, zegt Gianinni. Hij, Giorgio en Timor, drie jonge Rotterdammers, knokken zich samen met een groepje Nederlanders in LA een weg omhoog in de hiphopdanswereld. Ze hebben de sprong gemaakt, maar moeten weer helemaal onderaan opnieuw beginnen. De concurrentie uit alle windstreken is moordend.

De klok in dansstudio Debbie Reynolds geeft dinsdag twee uur aan, het uur waarop een danser in LA zijn dag begint. Uit de zalen klinken harde hiphopbeats van Drake, Rihanna en Usher. Bezwete dansers lopen zaaltjes in en uit. Gianinni groet een paar vrienden en opent de deur van zaal B. Hier vinden de komende dagen rehearsels plaats onder de leiding van choreograaf J.J. Villar. Gianinni en David Mayorga zijn gevraagd om als achtergronddansers op te treden bij de 17-jarige Australische artieste Giulietta Russo. De kleine roodharige funky artieste is voor vier maanden in LA om haar nieuwe album te promoten. De donkerharige danser David laat zich dramatisch op de grond vallen. “Hij heeft een kater van gisteravond,” verklaart Gianinni lachend terwijl hij zijn hand door zijn wilde haarbos haalt. “Hij gaat het zwaar krijgen vandaag.” Gianinni drinkt zelf niet. “Dat past niet bij mijn levensstijl als danser.” Hij drinkt liever water of roodviolette limonade.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen