Spring naar de content

Werkpaard of raspaard?

Chenin blanc is moeilijk te plaatsen: er zitten wat pareltjes tussen, zoals de chenin blanc van Stellenrust, maar de meeste supermarkt-chenins vallen in de categorie 'slobber'. Master of Wine Cees van Casteren over het fascinerende druivenras.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Een enkel druivenras wordt groots geboren, andere vestigen hun reputatie later in hun leven. En de rest van het fruit in de wijngaard? Dat zal het niveau van de keukenkampioendivisie waarschijnlijk nooit ontstijgen. 

Zoals de meeste wijnliefhebbers onder u heb ik zelf een redelijk idee welke druif waar thuishoort. Maar met chenin blanc worstelde ik altijd. Ja, de droge en edelzoete wijnen uit de Loire zoals savennières en côteaux du layon spelen al sinds jaar en dag in de Champions League van de wijn. Daar staan echter evenzoveel supermarkt-chenins tegenover die ik zou willen indelen in de categorie ‘slobber’. Op zich lekker wegdrinkend maar zonder complexiteit of concentratie. Ik kom ze wekelijks tegen, zowel uit bekende gebieden als Vouvray in Frankrijk als in Zuid-Afrika. Chenin blanc is hier nog altijd veruit het meest aangeplante druivenras, met meer dan een vijfde van het totale wijngaardoppervlak aan de Kaap. Schijn bedriegt echter. Hoe populair ook in de wijngaard, voor de meeste Zuid-Afrikanen is chenin blanc niet echt bijzonder. Dat komt vooral omdat het hoge opbrengsten heeft en dus een lage kostprijs, maar niet altijd uitblinkt in kwaliteit.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap