Spring naar de content

Maarten van Rossem gaat weer nat

Elke week een artikel uit de papieren HP/De Tijd op de website. Dit keer een kort interview met Maarten van Rossem, die ondervindt dat bladen maken ook een vak is. NOS Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes is de derde op rij die beweert dat de Utrechtse historicus hem uitspraken in de mond legt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

NOS Journaal wil Wilders geen podium bieden’ schreeuwde een persbericht van Van Rossems egoglossy Maarten! vorige week. En: “Volgens de hoofdredacteur van het NOS Journaal, Hans Laroes, negeert zijn redactie soms bewust nieuws over PVV-leider Geert Wilders. ’Bij Wilders denken we soms: laat maar. Je biedt toch een podium aan iemand.’”

Nadat de media hier logischerwijs op doken, zag Laroes zich genoodzaakt vanaf zijn vakantieadres te laten weten dat hij zulks ‘helemaal niet bedoeld en ook niet gezegd’ heeft. Eerder nam Femke Halsema al een uitspraak terug over de zuurgraad van Agnes Kant: “Afschuwelijk. Niet geautoriseerd, staat ook niet op band. Volgens de interviewer een grap bij het afscheid, ik bestrijd dat.”

Kunnen we een interview van de hand van Van Rossem nog wel vertrouwen?
“Natuurlijk! Laroes en Halsema hebben gezegd wat ze gezegd hebben,” reageert de historicus boos. “Het valt me buitengewoon van ze tegen dat die mensen, die ik hoog heb zitten – en die ik in een beste stemming heb geïnterviewd – dit doen. Dat ze er achteraf spijt van hebben begrijp ik best. Maar wat ik nou zo pijnlijk vind, is dat Halsema en Laroes me dan beschuldigen van het verspreiden van leugens.”

Neemt u uw interviews niet op?
Van Rossem: “Bij Laroes zat een notulist, dat is niet op band opgenomen. Bij Halsema liep wel een band mee. Denkt u nu echt dat ik die dingen ga verzinnen?”      

De persberichtenschrijvers van ‘Maarten!’ kunnen hun lol niet op.
“Dat persbericht heb ik niet gezien. Daar heb ik geen bal mee te maken. Het enige waar ik verantwoordelijk voor ben, is de tekst van het interview. Het is toch niet te geloven dat media – waaronder www.hpdetijd.nl – zich afvragen of het wel waar is als ik iets opschrijf. Wat ze allemaal schrijven op internet is werkelijk bij de wilde spinnen af. Wat een sloddervosserigheid. Het internet zou een jaar verboden moeten worden.”

En dan zaak drie. U beweerde afgelopen december dat PVV-politica Fleur Agema u probeerde binnen te halen bij haar partij. Volslagen onzin, zei ze later.
“Dat al die mensen te lamlendig zijn om achter hun woorden te blijven staan en dat ik er daarna godverdomme de schuld van krijg… Bovendien, wie acht u betrouwbaarder: Fleur Agema of Maarten van Rossem?”

Naschrift: als we het bewuste persbericht later naar Van Rossem sturen, mailt hij: “Met dat persbericht is niks mis. Zo heeft Laroes dat gezegd.”