Spring naar de content

Ambtsoptrekje te huur?

Job Cohen wil zijn huis niet uit. Nog steeds resideert de toekomstige oppositieleider aan de Herengracht 502 in Amsterdam, in een optrekje dat eigenlijk voor de burgervader van de hoofdstad gereserveerd is. Hij mag er van de gemeente, volgens een bericht van 19 maart in De Telegraaf, ‘nog enige tijd’ blijven wonen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een verhuizing naar het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president, zit er vermoedelijk niet meer in. Dus moet Cohen binnen een half jaar iets anders hebben gevonden. Een oud-burgemeester moet namelijk uiterlijk binnen een jaar opkrassen uit de ambtswoning; dat staat in de wet. Nu is zo’n verhuizing meestal een kwestie van weken, niet van maanden. Cohen doet het dus, met inmiddels dik vijf maanden op de teller, op z’n zachtst gezegd rustig aan. Wanneer hij precies vertrekt, weet ook de gemeente Amsterdam niet.

Overigens betaalt Cohen nu wel ‘veel meer huur’ voor de ambtswoning, dat weet een woordvoerster wel te melden. Als burgemeester droeg hij 1239,10 euro per maand bij aan de kosten. Hoeveel hij nu overmaakt is niet bekend, alleen dat die prijs ‘niet marktconform’ is. Oftewel: te laag. Want uitgaande van een marktwaarde van 4,5 miljoen euro voor het hele pand, met een mix van wonen en werken, zou een marktconforme huurprijs al snel uitkomen op zo’n 18.000 euro per maand, meldt een Amsterdamse makelaar die niet bij naam genoemd wil worden.

Verhuisdruk van de nieuwe burgemeester Eberhard van der Laan is er ook niet. Die blijft liever met zijn kinderen in het Oostelijk Havengebied wonen. Wat er met de ambtswoning gebeurt als die leegkomt, is niet bekend. “De onderste verdieping blijft voor officiële zaken als ontvangsten en diners. Wat er met de bovenste verdiepingen gebeurt, weet ik niet,” aldus een woordvoerster van de gemeente.

Wellicht is verhuren een optie, zoals de gemeente Huizen probeert. Daar staat de ambtswoning van oud-burgemeester Frans-Willem van Gils te huur. Een aantal jaar geleden werd het pand voor 630.000 euro aangekocht, maar staat nu al een paar maanden leeg. Misschien is een locatie als de Herengracht meer in trek.