Spring naar de content

Welke bedrijven en organisaties moet je inschakelen bij nood?

In Nederland is het relatief veilig om te leven. Je gaat ongetwijfeld vaak de straat op en doet dan je gewone dingen. Je loopt naar je werk, bezoekt je sportvereniging en zo verloopt het dagelijks leven normaliter soepel. Helaas kun je ook te maken krijgen met problemen. Die komen vaak op een moment wanneer je het niet verwacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Tijdens een noodsituatie is het belangrijk om te weten wie je moet contacteren. We zullen in dit artikel enkel veelvoorkomende situaties bespreken en ook met wie je dan contact moet opnemen.

Slotenmaker wanneer je buitengesloten bent 

Moet je in de ochtend met haast naar je werk? Dan kan het zijn dat je per ongeluk de sleutel vergeet en de deur achter je dichtvalt. Dan kun je plots niet meer naar binnen en dan heb je een probleem. Als je woonachtig bent in de regio van Amsterdam, dan is het verstandig om in zo’n geval een slotenmaker in Amsterdam in te schakelen. Ze zijn namelijk snel ter plaatse en kunnen het probleem direct voor je oplossen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wanneer mag je 112 in Nederland bellen?

Je weet ongetwijfeld dat 112 het belangrijkste noodnummer in Nederland is. Veel mensen weten echter niet wanneer je dit noodnummer mag bellen. In principe mag je alleen het noodnummer bellen bij een spoedeisende situatie. Iemand kan bijvoorbeeld een hartaanval krijgen. Is er bij een auto-ongeluk iemand gewond geraakt? 

Ook dan mag je 112 bellen. Dit geldt ook voor mensen die op straat een mishandeling zien of het vermoeden hebben dat er een misdrijf wordt gepleegd. Dit zijn slechts voorbeelden, maar in principe mag je dus alleen 112 bellen wanneer je acuut hulp nodig hebt. 

Wanneer bel je de politie?

Dit brengt ons direct bij de politie. Want wanneer bel je de reguliere dienst van de politie? In principe doe je dit bij alle situaties die geen spoed vereisen, maar waarbij je wel hulp nodig hebt. Misschien is er bijvoorbeeld een groep hangjongeren harde muziek aan het draaien op straat. Bij geluidsoverlast is het verstandig om de politie te bellen. 

Kom je terug van vakantie en besef je dat er is ingebroken? Als de daders niet meer aanwezig zijn, dan moet je in die situatie ook de politie bellen en geen nooddienst. De brandweer bel je bijvoorbeeld wanneer er een kat niet meer uit een boom durft te komen. Je belt dan niet 112, maar de reguliere lijn van de brandweer .

Wat doe je wanneer iemand is overleden?

Is iemand in je omgeving overleden en ben je als enige in huis? Dan begrijpen we goed dat dit beangstigend kan zijn, want wie moet je op zo’n moment dan precies bellen? In zo’n geval kun je gewoon de huisarts bellen. Die regelt verder de zaken die geregeld moeten worden. In het ziekenhuis wordt dit voor je gedaan, dus dan hoef je zelf niets te regelen.