Spring naar de content

De Leugen: eenzame Rita, betrokken Femke & een dansende beveiliger

Het is weer woensdag en dat betekent dé kijktip van de week. HP/De Tijd raadt u sterk aan een bezoek te brengen aan De Leugen van Robert Oey. De trailer ziet u – exclusief – hieronder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/xbUtWmJHU0k?hl=nl&fs=1″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/xbUtWmJHU0k?hl=nl&fs=1″ type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>
Op 15 mei 2006 maakte VVD-politica Ayaan Hirsi Ali bekend dat ze een baan bij een Amerikaanse denktank had geaccepteerd. De dag ervoor had VVD-minister Rita Verdonk laten weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk haar Nederlanderschap zou verliezen. Het was het begin van een politiek drama dat ruim een maand later, op 29 juni, leidde tot de val van het kabinet.

In de reconstructie van de gebeurtenissen komen hoofdrolspelers Rita Verdonk, Hilbrand Nawijn, Femke Halsema, Britta Böhler en Ayaan Hirsi Ali aan het woord. Daarnaast Volkskrant-redacteur Chris Rutenfrans, toenmalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, de toenmalig adviseur van Gerrit Zalm: Kees Berghuis en Jutta Chorus, co-auteur van een boek over Hirsi Ali. Nu het stof neergedaald is lijken de zaken meer nuance te hebben dan toen. De terugblik is doorsneden met beelden van een asielprocedure en archiefbeelden van Ayaan Hirsi Ali. De waarheid over de leugen van Ayaan?

Een interview met de maker, Robert Oey leest u hier. Interessant omdat Oey ingaat op zijn onafhankelijkheid. Hij heeft namelijk een relatie met één van de betrokken; Femke Halsema. Enfin, de eerste beelden ziet u dus bij HP/De Tijd. En wat doet die dansende beveiliger daar aan het eind?

De Leugen gaat zaterdag in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht en is vanaf 30 september te zien in de Nederlandse bioscopen.