Verzekeringen voor arbeidsongeschikten zijn ‘big business’
Zelfstandigen betalen tot wel 10 procent van hun inkomen aan premie. Verzekeraars sluiten dan ook graag zo’n aov’tje af. Op uitkeren zijn ze minder happig. ‘Zij hebben er belang bij om de boel te traineren. Je staat met 1-0 achter’.
Junior Collins is stukadoor; hij heeft een stucbedrijfje in Velserbroek. In 2002 sloot hij een arbeidsongeschiktheids-verzekering af bij De Goudse. Een jaar geleden kreeg hij last van zijn schouder. Sinds januari kan hij vanwege de pijn niet meer werken, en heeft hij geen inkomen meer. Hij deed een beroep op zijn verzekering, waarop De Goudse hem de verzekering in mei opzegde, omdat hij bij het afsluiten zijn medisch verleden zou hebben verzwegen.
Het ging om twee sportblessures uit de jaren negentig: een enkelblessure uit 1994, opgelopen bij het voetballen, en een elleboogblessure, van het tennissen. Als ze ervan hadden geweten, schreef De Goudse, hadden ze de verzekering niet afgesloten. De verzekering werd per direct opgezegd, de betaalde premies, ongeveer 25.000 euro, kreeg hij niet terug.
In juni werd bij Collins lymfklierkanker geconstateerd, de non-Hodgkin-variant. Bot en weefsel in zijn schouder waren aangetast. In afwachting van de behandeling zat hij thuis, voor een grote tv. Zijn vriendin ging naar haar werk, de kinderen waren naar school en de crèche. Het WK voetbal kwam, en Collins keek naar alle wedstrijden. Hij had veel pijn. Als het wedstrijdschema op de grond viel, moest iemand anders het voor hem oppakken.
Toen de chemokuren begonnen, had De Goudse de formaliteiten bijna afgerond. Hij kon vanaf mei geen beroep meer doen op zijn verzekering, maar formeel zou Collins pas per 31 oktober worden geroyeerd, schreven ze. Tot die tijd was hij nog premies verschuldigd, die hij kon voldoen met de bijgevoegde acceptgiro. Ze hoopten dat ze hem voldoende hadden geïnformeerd. Voor vragen kon hij bellen met de servicebalie.
Volgens verzekeringsmaatschappijen kunnen zelfstandigen niet zonder een verzekering tegen arbeidsonge-schiktheid; via alle mogelijke kanalen worden de zelfstandigen doordrongen van nut en noodzaak ervan. U bent nu wel lekker bezig, maar wat als er iets gebeurt? Wat als u ziek wordt of een ongeluk krijgt, wie zorgt er dan voor uw gezin, voor uw kinderen?
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn lucratieve business, de verzekerden betalen tot wel tien procent van hun inkomen aan premie. Uitbetaling van zo’n verzekering is eveneens een kostbare zaak. Zoals elk commercieel bedrijf moet een verzekeraar op de kosten letten, naar de aard van het bedrijf wordt elk beroep op de verzekering kritisch bekeken.
Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.