Spring naar de content

SBS 6 misbruikt ‘paranormale’ kinderen

Een nieuw dieptepunt in het toch al niet florissante trackrecord van SBS 6. Het heet Paranormale Kinderen. En het is precies wat je bij die titel verwacht. In dit programma worden deze keer niet min of meer normale volwassenen opgelicht door sprookjesvertellers, maar kinderen. Jazeker, kinderen-van wordt aangepraat dat ze paranormaal zijn en dat ze geesten zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Iedere kind ziet geesten. Heeft fantasieën, denkbeeldige vriendjes. Ieder kind is bang voor monsters onder het bed. Dat is geen paranormale gave, dat heet kind zijn. Het is een grove schande dat SBS dit fenomeen zomaar uitbuit op de nationale televisie. Hoe durven ze dat te doen met de doodnormale fantasiewereld van onschuldige kinderen? Als een kind geen fantasie heeft, dan heb je een probleem. Dan pas ben je niet normaal.

De methode van paranormale lezers als Liesbeth van Dijk is bekend. Wat algemeenheden, wat psychologie van de koude grond, handig inspelen op bestaande emoties en hoppa: er wordt meteen contact gemaakt het paranormale in die persoon. De ene keer is dat je overleden zus, in Paranormale Kinderen kreeg door de insinuaties van Liesbeth van Dijk ([[popup file=”2010-10/schermafbeelding_2010-10-28_om_2.42.46_pm.png” description=”LOL-artikel” align=”inline” ]] in Story) een 6-jarig jongetje berichten door van z’n oma. Natuurlijk met een jaknikkende semibegaafde moeder ernaast. Overdreven? Nee hoor.

C1000-reclames
Natuurlijk kun je zeggen: ja, maar de EO en in de moskee doen ze hetzelfde. Dat klopt, ook zij doen iets met kinderen en denkbeeldige vriendjes. Maar dat is tenminste nog zonder geld te willen verdienen aan wat voor C1000-reclames SBS er ook omheen plant. Het paranormale circuit is nog enger, omdat dat louter bestaat bij gratie van charlatans die geld verdienen aan onzinconsulten, wat zonder uitzondering gebeurt over de ruggen van mensen. Het misbruiken van kinderen voor zulke onzin is te walgelijk voor woorden. Dit is nou iets wat verboden dient te worden. Een vermelding van de Stichting Korrelatie op hun website doet daar helemaal niets aan af.

Huub Bellemakers is blogger. Dit artikel werd eerder geplaatst op weblog De Jaap.

Onderwerpen