Spring naar de content

Oliekoorts in corrupt Colombia

Even waren Henk en Albert van Bilderbeek op papier de rijkste broers van Nederland, maar de olie-avonturiers werden pionnen in een veel groter schaakspel rond drugs, moord en mensenrechten. De één kreeg twintig jaar cel in Colombia, de ander vecht vanuit Nederland voor gerechtigheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Naïef kun je Henk (56) en Albert (48) van Bilderbeek niet noemen. Albert heeft zes jaar als US Marine gediend. Daarna trekken de broers, net als hun vader, in dienst van Shell de hele wereld over, op zoek naar olie. Halverwege de jaren negentig onderzoeken ze met hun eigen bedrijf Llanos Oil de oliepotentie van een stuk grond in Colombia. Ze hebben een optie op de mineraalrechten.
Dat zakendoen in Colombia een forse handleiding vergt, dat weten de broers. Corruptie is aan de orde van de dag. Maar ze beschrijven Colombia ook als een prachtig land met even prachtige mensen. Henk woont er en is zelf met een Colombiaanse getrouwd.
Albert doet vanuit de Verenigde Staten de financiële en juridische kant, Henk het technische veldwerk. Hij is volkomen thuis in Colombia en laat zich niet snel meer van de wijs brengen. Albert: “Met Henk was het haast standaard zo dat de politie hem weer eens kidnapte, of iemand anders. Dan ging ik naar Western Union, betaalde en dan was het weer goed. Dat hoort er allemaal bij. Maar dit is van een totaal andere orde.”
Met ‘dit’ verwijst hij naar het verhaal dat zo groot is dat de broers het niet vooraf hadden kunnen incalculeren. De elementen zijn dan ook nogal bizar: zeventig miljard dollar, een corrupte president, een man achter hem die écht aan de touwtjes trekt, een Amerikaanse multinational die massaal opdracht zou geven tot moorden, twee geheime diensten die samenspannen om onschuldigen veroordeeld te krijgen en een oud-topman van een geheime dienst die uit de school klapt en daarmee een beerput opent die zijn weerga niet kent. Het zijn bekende elementen in boeken van John Grisham. Met twee verschillen: de thrillerschrijver zou zijn fictie nooit zo ongeloofwaardig maken als deze werkelijkheid en bij Grisham heb je als lezer de geruststellende zekerheid dat het op het eind allemaal goed komt. Dat kunnen de Van Bilderbeken nog niet zeggen, al doen ze wel erg hun best.
Bij de broers Van Bilderbeek stroomt olie ze door de aderen. De familie is al lang gelinkt aan Shell en ook hun vader trekt als seismoloog van die firma de hele wereld rond. Albert wordt geboren in Nederland, zijn oudere broer Henk in Colombia. Hun moeder is dochter van een Colombiaanse senator.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen