Spring naar de content

Zij geloven nog wel

Er zijn meer christen- dan moslimmigranten in Nederland. Ze treffen elkaar in huiskamers, garages en afgehuurde kerkgebouwen. In de aanloop naar Kerst van afgelopen weekeinde bezocht HP/De Tijd vijf migrantenkerken in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. ‘Schokkend dat Nederland helemaal niet zo christelijk is als gedacht.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

“Applaus voor John,” zegt dominee Emmanuel Koney van de Pentacost Revival Church tijdens een vrolijke drie uur durende zondagmiddagdienst in de Amsterdamse Bijlmer. Hij heeft John net de hand geschud ten overstaan van de ruim honderd kerkgangers van voornamelijk Ghanese afkomst. John is vandaag nieuw in de kerk en is daarom naar voren geroepen. “Goed zo John,” zegt dominee Emmanuel bemoedigend en wijst naar iemand achter in de zaal. “Ga je daar maar inschrijven.”

Nederland telt volgens hoogleraar Hijme Stoffels van de Vrije Universiteit te Amsterdam veel meer christenmigranten dan moslimmigranten: 1,3 miljoen tegenover 907.000, schat hij. Stoffels bestudeert migrantenkerken en baseert zijn cijfers op het aantal immigranten uit een bepaald land en de procentuele geloofsverdeling in dat land: 800.000 christenmigranten zijn afkomstig uit Europa en Noord-Amerika. De ruim 500.000 anderen komen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Lees meer.

Onderwerpen