Spring naar de content

Amerika volgens Sarah Palin

In Nederland kennen we de Republikein Sarah Palin als een wat onnozele vrouw die, als running mate van John McCain, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 nogal wat onbezonnen uitspraken deed op de nationale televisie. Zo noemde ze het feit dat je Rusland kunt zien liggen vanuit Alaska als voorbeeld van haar buitenlandse ervaring. Het waren gouden tijden voor cabaretiers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Maar wie haar tweede boek leest, America by Heart – Reflections on Family, Faith and Flag, merkt dat ze lang niet zo onnozel is. Hierin weidt ze uit over haar politiek-filosofische overtuigingen. Dat is hard nodig, want een dommig imago kan funest zijn voor iemand die presidentiële ambities lijkt te hebben. Ze positioneert zich welbewust als de ideologische tegenhanger van de Democratische president Barack Obama.

In 2009 nam Palin afscheid van haar baan als gouverneur van Alaska. Sindsdien heeft ze zich gemanifesteerd als een van de leiders van de Tea Party, een losjes georganiseerde beweging van honderdduizenden Amerikanen die demonstreren tegen Obama’s beleid.

Volgens sommigen is Palins boek een antwoord op Obama’s The Audacity of Hope. Ze beroept zich herhaaldelijk op de Amerikaanse grondwet uit 1787 en gelooft dan ook niet in Obama’s boodschap van change. Zij wil Amerika niet veranderen, want Amerika ís al een geweldig land. Volgens Palin volstaat het om kennis te nemen van de grondwet en ernaar te handelen. In haar boek schrijft ze dat ze op haar reizen door het land steeds vaker mensen tegenkomt die kopietjes van de grondwet ronddelen en erover discussiëren.

Het betoog, bijna 300 pagina’s lang, is simpel en helder. America by Heart is een boek voor de gewone Amerikaan, zonder al te veel mooie woorden en moeilijke zinnen, maar wel met interessante verwijzingen naar filosofen, historici en politici, zoals founding father Thomas Jefferson en oud-president Ronald Reagan. Palins kracht is dat ze mensen die nooit veel met politiek op hadden bij het politieke proces betrekt. Haar boek is daarom onontbeerlijk voor iedereen die wil begrijpen waarom zo veel mensen met haar weglopen.


Zelf noemt Palin haar standpunt ‘commonsense constitutional conservatism’: terug naar de roots. Voor een gezonde republiek, schrijft ze, zijn ouderwetse waarden nodig als hard werken, eerlijkheid, integriteit, gematigdheid en moed. Die waarden kunnen het best worden gekoesterd met behulp van de drie steunpilaren uit de boektitel: family, faith en flag.

Hoe? De kern van Palins these over een beperkte overheid luidt: de deelstaat is verstandiger dan de centrale overheid, de gemeente verstandiger dan de deelstaat en het gezin, als hoeksteen van de samenleving, weer verstandiger dan de gemeente. Laat mensen dus vooral zélf hun zaakjes regelen. Dat is de reden dat veel Amerikanen niet in een al te gecentraliseerde overheid geloven. Ten tweede is geloof belangrijk. Dat geloof is niet exclusief religieus; moraal en de bijbehorende waarden kunnen ook worden overgedragen in een seculiere cultuur. Ten slotte gelooft ze in de kracht van de vlag van de VS. Want dat is in haar ogen het beste land op aarde, een idee dat Obama volgens haar onvoldoende uitdraagt.

En Palin zelf? Wellicht zal ze dit boek gebruiken als opstapje om zich namens de Republikeinen kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2012.

Sarah Palin: America by Heart – Reflections on Family, Faith and Flag. Harper, € 20,99.