Spring naar de content

Zuid-Soedan zoekt naam voor Zuid-Soedan

Het grootste land van Afrika, Soedan, is binnenkort niet meer. Tijdens het referendum dat momenteel wordt gehouden in Zuid-Soedan stemt naar alle waarschijnlijkheid meer dan 90 procent van de Zuid-Soedanese bevolking voor afscheiding van het noorden. Grote vreugde bij de zuiderlingen en voorlopige berusting in het noorden. Maar hoe moet het nieuwe land gaan heten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een eigen volkslied heeft Zuid-Soedan al wel, net als een eigen vlag en ook de officiële website van het op te richten land ziet er prima uit. Het verzinnen van een nieuwe naam blijkt echter iets moeilijker te liggen. Er zijn wel enkele genomineerden, maar een duidelijke favoriet is er nog niet.

Zuid-Soedan. Een goede kanshebber als nieuwe naam. Het woord is al in gebruik om de regio te benoemen en geografisch gezien is er geen speld tussen te krijgen. Aan de andere kant is de naam een blijvende herinnering aan de geschiedenis met het noorden en wellicht niet de beste basis voor een nieuwe natie.

Nieuw-Soedan. Het klinkt naar hoop en verandering. De naam is ook meteen een dikke middelvinger naar het Noorden dat voortaan dan door het leven moet als oud-Soedan. Maar ook hier geldt weer; wil je als nieuwe onafhankelijke natie wel geassocieerd worden met het buurland waar je van bent gescheiden?

Cush. Met deze naam krijgt het jonge land meteen een historische laag mee. Met de naam Cush wordt er verwezen naar het machtige koninkrijk Cush dat 1000 jaar voor Christus een van de eerste beschavingen ter wereld was. Klein probleem is dat het koninkrijk Cush voor het grootste gedeelte in Noord-Soedan en Egypte lag. 

Nijl-land of Nijl-republiek. Het land ligt aan de Nijl en leeft van de Nijl. De rivier is de grootste ter wereld en 80 procent ervan ligt in Soedan. Bovendien is het in Afrika een gewoonte om landen naar rivieren te noemen; kijk naar Congo, Senegal, Niger en Zimbabwe. Nadeel is dat Egypte die naam totaal niet ziet zitten en om bij de oprichting van je nieuwe land meteen de toorn te tarten van een van de meest invloedrijke landen in de regio is ook niet echt handig.

Juwama. Een outsider, maar wel een originele. De naam Juwama is een samenvoegsel van drie provinciehoofdsteden Juba, Wau en Malakal. Het woord is nog nooit gebruikt en volledig betekenisloos. Misschien is dat ook wel de beste naam die je een nieuwe staat kan geven. Mocht de Nederlandse randstad zich trouwens ooit afscheiden, laat de hoofdstad dan Ut’ Amrode heten.