Spring naar de content

Luchtfrituurkastelen

Twee jaar geleden introduceerde Tefal de Actifry, een heteluchtgrill onder een deksel in een roterende pan, die in de markt gezet werd als vetarme friteuse. Inmiddels zijn er drie modellen, waarvan de grootste anderhalve kilo aardappelen in een keer tot frites kan transformeren. Ook heeft er een concurrent zich gemeld: de Philips Airfryer, die een klassiek frituurmandje combineert met een aerodynamische bodem in plaats van een roterende pan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zelf heb ik ook de gewoonte om frites te maken door met hete lucht te grillen, maar dan in de vertrouwde beslotenheid van de oven. Met verse aardappelen, dat spreekt. Ook Tefal en Philips kunnen daarmee overweg, zelfs in rauwe vorm, alleen kost dat uiteraard tijd: drie kwartier. Menigeen ziet daarin een bezwaar, merkte ik toen ik twee jaar geleden over het oermodel Actifry publiceerde, maar in de praktijk begin je met de aardappelen en heb je vervolgens veertig minuten de tijd om de rest van de maaltijd klaar te maken. Het grote voordeel blijft dat je verschoond bent van frituurpannen met regelmatig te verversen vet.

In een tweestrijd tussen het familiemodel van Tefal (adviesprijs € 239,95) en de in relatie tot zijn bescheiden frituurmandje nogal hompig uitgevallen Philips (adviesprijs € 199) op het onderdeel frites bakken van rauwe aardappelen valt op dat beide machines er ongeveer even lang over doen om het begeerde goudgeel krokante eindresultaat te produceren. Ook de aardappelsoort is sterk bepalend voor het resultaat: met nicola’s krijg ik de beste uitkomst. Uiteraard toeteren zowel Tefal als Philips dat je ook nog tal van andere gerechten kunt maken met deze techniek, maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd.

Op www.hpdetijd.nl is een video van de tweestrijd Tefal vs. Philips te zien.

Onderwerpen