Hot én cool

import muziek 3 feb 2011 Cultuur

Black Dub

Black Dub

Als producer heeft Daniel Lanois zoveel grote namen op zijn palmares staan – U2, Bob Dylan, Neil Young, Peter Gabriel – dat je bijna zou vergeten dat hij ook nog een zeer begaafd gitarist en songwriter is. Waar hij op een album als Belladonna (2005) licht zinderende soundscapes doorkliefde met de kwikzilveren klanken van zijn slide- en steelgitaar, buigt hij zich met zijn nieuwe band Black Dub over de vraag hoe je reggae, soul en rhythm-‘n-blues kunt destilleren tot een mengsel dat hot én cool is.

Het titelloze debuutalbum geeft duidelijk antwoord op die vraag: zet Brian Blade achter de drums en laat Trixie Whitley de vocalen voor haar rekening nemen. Blade, de vaste keuze van Wayne Shorter en Joni Mitchell, is een van de meest muzikale en subtiele drummers van dit moment. De openingstrack I Believe in You drumt hij zó ingetogen dat hij bijna achter de monumentale strot van Whitley verdwijnt. Toch is het spanningsveld dat deze twee uitersten creëren de kracht van Black Dub. Een spanningsveld dat overigens immer stabiel blijft door het afgemeten groovende baswerk van Daryl Johnson.

Maarreh, was Black Dub eigenlijk niet een project van de man wiens naam nog niet is genoemd? Zeker. Maar ook nu maakt Daniel Lanois zich weer ondergeschikt aan het grote geheel. Behalve in het instrumentale slotnummer Sirens, waarin hij nog eens onderstreept dat hij niet alleen een innovatief gitarist is, maar ook een groot geluidskunstenaar.

Reageer op artikel:
Hot én cool
Sluiten