Spring naar de content

Wat is uw favoriete tv-moment?

Deze week in de papieren HP/De Tijd: zestig jaar Nederlandse tv in zestig hoogtepunten. Bert van der Veer plaatste de vechtpartij bij Karel uit 1984 op nummer 3, Phil Bloom naakt bij de VPRO (1967) op 2 en op 1 een controversiële aflvering van Zo is het toevallig ook nog ’s een keer uit 1963 waarin religie belachelijk werd gemaakt. Bent u het eens met Van der Veers Top 3? Heeft hij wat gemist?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op 3 –> KAREL: De Surinamers (3 december 1984)
<iframe title=”YouTube video player” width=”410″ height=”320″ src=”http://www.youtube.com/embed/L94yCS8VooY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Er was in de live-uitzending van de talkshow Karel een discussie op touw gezet tussen voor- en tegenstanders van het bewind-Bouterse in Suriname. Dat liep uit de hand, er werd gevochten en zelfs geschoten. Het sussende ‘Heren! Heren!’ werd in 42 landen vertoond. Een Argentijnse nieuwslezer vond het wel passend het item vanonder zijn bureau aan te kondigen.

Op 2 –> HOEPLA: Phil Bloom (9 oktober 1967)
<iframe title=”YouTube video player” width=”410″ height=”320″ src=”http://www.youtube.com/embed/0WL4fBN0yPs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Hoepla 2 toonde niet de reportage in een abattoir – dat mocht niet van de VPRO. Wel las Phil Bloom een stukje uit de krant voor. Dat was eerst Trouw, maar foto’s van het gebeuren haalden de dagbladen en Trouw was boos, en ook Fiat op de achterpagina mocht niet. Phil Bloom nam voor de filmcamera in Den Haag achter Het Vrije Volk plaats. Ze las: “VPRO zet schaar in naakt van Phil.” Internationale publiciteit. Vragen in de Tweede Kamer. Nederland op z’n kop.

Op 1 –> ZO IS HET TOEVALLIG OOK NOG ‘S EEN KEER: Beeldreligie (9 november 1963)
<object width=”410″ height=”256″><param name=”movie” value=”http://biografie.vara.nl/embedmediaplayer.swf?item=http%3A%2F%2Fbiografie.vara.nl%2Fembed%2Findex%2Findex%2Fitem%2F280%2Fcid%2F47%2Fname%2FZo%2Bis%2Bhet%2Btoevallig%2Book%2Bnog%2Beens%2Been%2Bkeer%2Ftype%2Fprogram”/><param name=”allowFullScreen” value=”true”/><param name=”allowscriptaccess” value=”always”/><embed src=”http://biografie.vara.nl/embedmediaplayer.swf?item=http%3A%2F%2Fbiografie.vara.nl%2Fembed%2Findex%2Findex%2Fitem%2F280%2Fcid%2F47%2Fname%2FZo%2Bis%2Bhet%2Btoevallig%2Book%2Bnog%2Beens%2Been%2Bkeer%2Ftype%2Fprogram” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”256″/></object>
In de derde aflevering van het satirische programma Zo is het… bracht Peter Lohr Beeldreligie, de verslaving van de tv-kijker in bijbelse taal verwoord. Minister-president Marijnen sprak zijn afkeuring uit, politici van naam stelden Kamervragen, dagbladen schreven commentaren, de VARA kreeg 5000 reacties en Mies Bouwman werd beschimpt. ‘Beeldreligie’ eindigde met ‘Geef ons heden ons dagelijks programma, wees met ons, o Beeld, want wij weten niet wat wij zonder u zouden moeten doen’.

Onderwerpen