Spring naar de content

Tunesië, Egypte, Libië… Noord-Korea?

Het jaar is nog jong, maar 2011 kunnen we nu al rustig het jaar van de revoluties noemen. Niet alleen in het Midden-Oosten begint de bevolking zich te roeren, ook uit plekken als Noord-Korea komen nu berichten van boze burgers die verandering willen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Nieuws komt Noord-Korea binnen zoals het ook naar buiten komt: mondjesmaat. Maar het doorgaans goed geïnformeerde DailyNK.com bericht inmiddels over drie steden ten noorden van Pyongyang waar de afgelopen maand openlijk werd geprotesteerd. De protesten waren gericht tegen de hoge voedselprijzen en het gebrek aan elektriciteit. Veel steden in het stalinistische land moesten het de afgelopen tijd met minder stroom doen om het verjaardagsfeestje van Kim Jong Il te verlichten.

Hoewel het om kleine groepjes demonstranten gaat, is het protest het zoveelste bewijs dat de Noord-Koreanen steeds meer en steeds openlijker in actie komen tegen het dictotoriale regime. Zo werden de Noord-Koreaanse geheim agenten die op de protesten waren afgestuurd door niemand te woord gestaan. Iets dat in het Kafkaëske Noord-Korea tot voor kort ondenkbaar was. 

Tel daarbij op dat de Noord-Koreanen dankzij het goedkoper worden van digitale apparaten steeds meer en steeds sneller beelden van buiten binnen krijgen en je kan concluderen dat het wel eens een gedenkwaardig jaar kan worden. 2011 is het nieuwe 1989.