Spring naar de content

Gang van wijnzaken

In Engeland heeft een groep van vijf toonaangevende collega’s zich verenigd in The Wine Gang. Behalve wijn proeven en daarover schrijven voor verschillende opdrachtgevers, hebben ze ook een gezamenlijk speeltje. Via www.thewinegang.com zetten zij de tweehonderd wijnen in de schijnwerpers die ze wel de moeite waard vinden, maar waarvoor geen plek was in hun krant of tijdschrift. Zo bereikt de informatie over wijnen met ‘een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding’ toch de liefhebber. Bovendien destilleren zij elk jaar een tophonderd uit hun inspanningen, waaruit ook de te verwachten wijn-bewegingen kunnen worden afgelezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat kunnen wij nu verwachten, nadat the gang in het wijnglas en het koffiedik heeft gekeken? Het vijftal ziet voor dit jaar even zoveel trends. Zo zal er een toenemende belangstelling zijn voor aromatische wijnen, de verschillende gedaanten waarin de pinotdruif zich presenteert, de Rhnerassen, bio- en biodynamische wijnen en verrassende wijnen. De trendvolgers zullen zich dus verdringen bij de glasblak.

Voor wie het wat wijnconsumptie betreft wat rustiger aan wil doen, maar toch bij wil blijven, is er een wijn waarin vier van de vijf te verwachten trends samensmelten. Het betreft hier de Les Montées de Saint Lay 2009 van de milieuvriendelijk werken-de Loire-producent Serge Dagueneau. Verrassend is deze witte ook. Want waar in deze contreien gewoonlijk sauvignon blanc of chardonnay wordt aangeplant, koestert Dagueneau met zijn dochters een piepklein perceeltje pinot beurrot op de Ctes de la Charité. Daar groeit deze druif (die elders bekend is als pinot gris) op een terroir dat al in de Middeleeuwen door de monniken van Cluny voor wijndoeleinden werd ingezet, met als resultaat een aromatisch geurende en rijk en rijp smakende wijn vol appels, peren, perzik, gember, citrus, roomboter en karamel.

Zou The Wine Gang het stilleven al ontdekt hebben, of willen ze dit juist nog even stil houden?

Les Montées de Saint Lay 2009 (ca. €13). Importeur Heisterkamp: Tel. 0541-292222. www.heisterkamp.com.