Spring naar de content

Libië: Timmermans verzweeg mislukte reddingspoging voor Cohen

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans was amper 24 uur na de mislukte reddingspoging in Libië op de hoogte van de gebeurtenissen. Hij lichtte zijn fractievoorzitter Job Cohen echter niet in. “Zelfs thuis hield ik mijn mond erover,” aldus Timmermans tegen HP/De Tijd. Zondag 27 februari werden de drie Nederlandse militairen overmeesterd op het strand van Sirte. Drie dagen later lekte het nieuws uit via De Telegraaf. Opmerkelijk, de PvdA zat nog in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar Timmermans besloot zijn informatie niet te delen met Cohen, noch met de rest van de PvdA-fractie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken wil niet vertellen hoe of wat en waar, maar wel dat hij die dag in ‘zeker gezelschap’ verkeerde en ‘mensen erover hoorde praten’. Timmermans ontkent dat hij het nieuws heeft gelekt aan De Telegraaf ‘die van oudsher uitstekende banden onderhoudt met Defensie’.

Het mag pijnlijk zijn voor Job Cohen dat fractielid Timmermans dergelijke informatie voor zijn baas verzwijgt, premier Mark Rutte moest gisteren toegeven dat hij de Tweede Kamer niet vertrouwelijk heeft geïnformeerd over het helikopterincident met de drie Nederlandse militairen in Libië. Twee weken geleden zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten vertrouwelijk had ingelicht over de mislukte reddingspoging.

Na de vrijlating van de ‘Drie van Sirte’ wacht de Tweede Kamer op een verklaring van regeringswege. Die reactie wordt volgende week verwacht. Verder is het Binnenhof wat het Lynx-incident betreft een stiltegebied. En dat is zo niet raar. Premier Rutte vertelde voor de draaiende camera dat hij op de hoogte was van de reddingsmissie, de inmiddels op zijn minst gebutste minister van Defensie Hans Hillen heeft de mislukte operatie op touw gezet. Feit is dat de oppositie bloed ruikt, maar er dient behoedzaam geopereerd te worden. Politiek punten willen scoren over de rug van drie Nederlandse militairen die in Libische gevangenschap hebben verkeerd, is niet kies.

Lees meer over Stiltegebied Binnenhof in de HP/De Tijd van deze week.