Aanzoek op Hawaï

Mirjam Streefkerk 1 apr 2011 Leven

Wesley van Eijk (33) en Matthieu Berkx (37) zijn bijna zeven jaar samen en trouwden op 15 januari 2011. Van Eijk is logopedist, Berkx belastingadviseur. Ze vierden hun huwelijk met een enorm feest in het Amsterdamse Hotel Arena.

Berkx: “Ik wilde het groot. En Wes eigenlijk ook wel. Het moest een feest van de liefde worden, waar toevallig ook werd getrouwd.”

Van Eijk: “Ik had als eerste van ons twee de behoefte om te trouwen. Ik ben niet iemand die in het openbaar overduidelijk affectie toont, dat houden we binnen deze vier muren. Toch wilde ik heel graag aan de rest van de wereld laten zien hoe serieus het eigenlijk is. En ik werd ook steeds vaker jaloers op mensen die gingen trouwen. Ik vond dat ik daar ook recht op had.”

Berkx: “Ik wilde ook altijd al trouwen – het heeft een emotionele waarde die ik niet kan uitleggen. We wisten altijd wel: ik ga Wes vragen, en niet andersom. Niet vanwege dat idee van mannetje-vrouwtje, maar ik ben heel traditioneel. Ik wilde dat doen en ging een week voordat we vorig jaar met vakantie gingen naar zijn ouders. Dat was misschien wel heftiger dan mijn huwelijk. Aan zijn moeder vroeg ik letterlijk: ‘Mag ik de hand van Wesley?’ Daarbij liet ik het verlovingshorloge zien. We huilden tranen met tuiten en het was helemaal goed. Op vakantie in Los Angeles had Wes als verrassing geregeld dat we ook nog een paar dagen naar Hawaï gingen. Toen wist ik: daar zou ik hem vragen! En dat deed ik ook, op het strand. Ik zei dat het tijd was voor een volgende stap.”

Van Eijk: “Ik dacht: het is weer zo ver. We hebben het er wéér over, maar wanneer gaan we nou trouwen?”

Berkx: “Het werd pas duidelijk toen ik het horloge uit mijn rugzak haalde.”

Van Eijk: “In mijn dromen dacht ik altijd: op dit moment ga ik huilen. Maar dat gebeurde eigenlijk pas toen ik m’n moeder belde.”

Berkx: “Vanaf de zomer zijn we een beetje gaan plannen. Alle discussies die je kunt bedenken, hebben we gehad. We waren bijna gescheiden voordat we getrouwd waren.”


Van Eijk: “Het huwelijk zelf was perfect, maar wat eraan voorafging was heel stressvol. Ik wilde graag trouwen op het feest, en niet zo’n hele dag met ‘s ochtends stadhuis, ‘s middags receptie, dan diner en daarna feest.”

Berkx: “We wilden niet dat mensen dachten: niet wéér zo’n trouwfeest.”

Van Eijk: “Zo’n huwelijk kan heel egocentrisch zijn. Het gaat natuurlijk ook om ons, maar de gasten moeten niet vergeten worden. Het moest een entertainmentvolle avond worden.”

Berkx: “Wes is heel creatief en kent veel mensen uit die scene. Hij heeft veel geregeld. De week ervóór hielden we een high tea met een intiem groepje, zodat ouders en getuigen toch gelegenheid kregen om te speechen. Dat was heel emotioneel.”

Van Eijk: “Ons feest begon om half acht. De hostess was travestiet Windy Mills, die de avond aan elkaar praatte. Er liepen mensen in hartjespakken rond.”

Berkx: “Om half negen begeleidden onze moeders ons naar de vide, waar de ceremonie zou plaatsvinden voor een intiem gezelschap. Beneden in de zaal was er een videoscherm waarop de andere gasten ons konden zien.”

Van Eijk: “Onze geloften hadden we zelf geschreven. Bij die van mij zei ik dat ik nog vóórdat ik getrouwd was met Matthieu wilde schuifelen, omdat we dat nog nooit gedaan hadden. Dus dat deden we, terwijl ik daar twee liedjes bij zong. De pianist en de backing vocals waren beneden in de zaal, zodat de gasten daar er ook bij betrokken werden.”

Berkx: “Bij dat nummer kwamen mijn emoties eruit, ook die van de stress van mijn eigen vows.”

Van Eijk: “Het handjesschudmoment wilden we skippen.”

Berkx: “We wilden een grande opening voor het feest.”

Van Eijk: “Dus we gingen achter een hart staan waarin je onze silhouetten zag, wij proostten en kusten elkaar. Toen Why tell me why van Anita Meyer werd opgezet, sprongen we door het hart heen en begon het feest.”


Berkx: “Er waren die avond ook een dansact, een operazangeres, een gewone zangeres en een blazersensemble.”

Van Eijk: “En Glennis Grace was onze hoofdact.”

Berkx: “Dat betekende weer een maand langer sparen. En een ruzie. Maar zij hoorde er gewoon bij.”

Van Eijk: “We hoopten echt: dit wordt het feest van het jaar. En naar ons gevoel is dat gelukt. Sinds het huwelijk ben ik rustiger. Mijn doel is bereikt. Ik heb bewezen hoe echt mijn liefde voor Matthieu is. En andersom heeft hij dat ook naar mij gedaan.”

Berkx: “Aan de ene kant was het misschien wel over the top. Maar we krijgen nu nog steeds kaartjes van gasten die het geweldig vonden en schrijven: ik ben weer verliefd geworden.”

Reageer op artikel:
Aanzoek op Hawaï
Sluiten