Spring naar de content

Goldstone staat niet meer achter Goldstone-rapport

Opmerkelijk opiniestuk in de Washington Post van Richard Goldstone, de Zuid-Afrikaanse rechter die onderzoek deed naar eventuele misstanden tijdens de Gaza-oorlog van 2009. Terwijl de Hamas-raketten inmiddels bijkans dagelijks neerdalen op Israël moet hij toegeven dat de conclusie van zijn kritische rapport – Israël zou bewust Palestijnse burgers hebben bestookt – niet klopt. Doemt de vraag op: wat is dat hele rapport dan eigenlijk waard? Niets dus. “Regrettably, there has been no effort by Hamas in Gaza to investigate the allegations of its war crimes and possible crimes against humanity.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Het is opvallend dat Goldstone nu zijn eigen rapport onderuithaalt, ook al wijst hij er ook op dat het rapport er anders had uitgezien als Israël had meegewerkt. Na publicatie is de staat zelf de aantijgingen gaan onderzoeken, wat resulteerde in meer dan 400 honderd onderzoeken naar mogelijk wangedrag van Israelische militairen. Hamas heeft tot op de dag van vandaag niet één onderzoek gelast naar beschudligingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Goldstones belangrijkste conclusie is dat Israël het niet op Palestijnse burgers gemunt had: “Civilians were not intentionally targeted as a matter of policy.” Grote kritiek heeft Goldstone ook op de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, zijn eigenlijke opdrachtgever. “I had hoped that our inquiry into all aspects of the Gaza conflict would begin a new era of evenhandedness at the U.N. Human Rights Council, whose history of bias against Israel cannot be doubted.

Niet geheel onterecht heeft Israël nu om intrekking van het rapport gevraagd. Het artikel van Goldstone leest u hier.

Onderwerpen