Spring naar de content
bron: anp

Louise Fresco, de betogers mogen de term genocide wél gebruiken

Columnist Louise Fresco schreef gisteren in NRC dat pro-Palestina-betogers de term ‘genocide’ niet mogen gebruiken. ‘Van genocide kan pas sprake zijn na een juridische uitspraak', schreef ze. Jan Kuitenbrouwer is het daar niet mee eens. 'Hoe toondoof kun je zíjn?!'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Het meest misplaatste gebruik van de term ‘genocide’ zag ik twee jaar geleden op een foto van de uitslag van een vechtsport-wedstrijd in Miami. De deelnemers waren Celine Provost en Alana McLaughlin. Provost is een geboren vrouw en McLaughlin werd geboren als man, Ryan, vocht bij de Special Forces van het Amerikaanse leger, besloot ‘vrouw’ te worden, noemde zich Alana en kreeg toestemming om mee te doen in de vrouwencompetitie van deze vechtsport. In twee rondes heeft ‘zij’ Provost kansloos verslagen. Met gebogen hoofd staat Celine naast de scheidsrechter, die Alana’s arm omhoog tilt. Alana draagt een shirt met in grote letters: END TRANS GENOCIDE.

Politiek en hyperbool gaan hand in hand. Ook wanneer een politicus niet iemand letterlijk afperst mag je hem van ‘chantage’ beschuldigen, want dat geldt als toelaatbare politieke hyperbool. De onbetwiste meester van de politieke hyperbool in Nederland is Geert Wilders, en hij is ook kampioen in het klagen over de hyperbolen van anderen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap