‘Politie liet De Roy van Zuydewijn aan zijn lot over’

Bas Paternotte 18 apr 2011 Politiek

De man die zaterdag Edwin de Roy van Zuydewijn met de dood bedreigde werd na het incident door de politie ongemoeid gelaten. De advocaat van De Roy van Zuydewijn, mr. Mark Meijjer, overweegt een klacht in te dienen tegen het Amsterdamse korps. “Ik vind dit onaanvaardbaar.”

De Roy zat zaterdag in het Amsterdamse café Tabac aan de Brouwersgracht. “Opeens stond er een kerel met een kaal hoofd voor me. Hij boog voorover en schold me recht in mijn gezicht uit. Hij riep de meest verschrikkelijke dingen, onder meer dat hij mijn kop er af zou trekken, en dat hij mijn hond ook zou doden. Het was vreselijk. Vervolgens spuugde hij in mijn gezicht en liep hij weg,” aldus De Roy van Zuydewijn tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens getuigen ging de bedreiger – die in Amsterdam vanwege zijn imposante uiterlijk bekend staat als ‘de Dobermann Pincher van de Noordermarkt’ – daarna op het terras zitten. De gewaarschuwde politie sprak even met de man maar ging er daarna vandoor.

“En liet mijn cliënt dus aan zijn lot over,” aldus advocaat Meijjer. De Roy van Zuydewijn wist het café samen met een vriend te verlaten. Zondag deed De Roy aangifte tegen de man die hem eerder ook al eens lastig viel. De Amsterdamse politie zegt het voorval zeer hoog op te nemen. Meijjer: “Ik heb vooralsnog niets van de politie vernomen. Als dat morgen nog steeds het geval is dien ik een klacht bij het korps. Mijn cliënt is gewoonweg aan zijn lot overgelaten. Ik vind dat onaanvaardbaar.”

Reageer op artikel:
‘Politie liet De Roy van Zuydewijn aan zijn lot over’
Sluiten