Spring naar de content

De blanke pit van Nico Dijkshoorn

Sinds hij in 2008 huisdichter werd van De Wereld Draait Door, kent vrijwel heel Nederland Nico Dijkshoorn. In zijn nieuwe verhalenbundel, Kleine Dingen, bewijst hij meer in huis te hebben dan snelle, harde grappen. ‘Ik hoef mijn spierballen niet meer te laten zien.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is halverwege de middag en Nico Dijkshoorn zit aan een tafeltje op een zonnig terras in Leiderdorp. Niet met een kaars erop, zoals tijdens zijn wekelijkse optreden bij De Wereld Draait Door, maar een glas witte wijn. Vanochtend is hij al om half acht begonnen met schrijven – zijn werkdag zit er zo ongeveer op. Nou ja, werkdag… Dijkshoorn grijnst: “Ik zit hier een wijntje te drinken en lekker te lullen. Als ik dat als werk ga beschouwen, zou dat lachwekkend zijn.”
Bijna 51 is hij nu, en zijn carrière bloeit als nooit tevoren. Hij is zelfs gevraagd om het zomerverhaal voor Libelle te schrijven. “Ik ben er heel trots op. Ik ga het zomerverhaal voor de Libelle schrijven! Hoe goed is dat?”
Het is te gek voor woorden wat er allemaal gebeurt, vindt Dijkshoorn. En dat voor iemand die vroeger helemaal geen carrière wilde. “Ik heb echt een enorme schop onder mijn reet gehad van iedereen.”
Jarenlang schreef hij ’s nachts, terwijl hij overdag werkte in de bibliotheek van Amstelveen. Hij publiceerde columns op GeenStijl en FOK!. Al snel volgden columns en verhalen in een hele reeks bladen, waaronder Hard Gras en de Volkskrant, en werd hij gevraagd als tekstschrijver voor satirische programma’s als Café De Wereld, Dit was het nieuws en Draadstaal. Maar pas toen televisiemaker Harm Edens op hem begon in te praten, zette hij de stap naar het fulltime schrijverschap. “Harm is met mij gaan zitten, nota bene in een wegrestaurant: ‘Nic, ik word gewoon gek! Ik ken veel mensen die schrijven, maar niemand die het zo makkelijk afgaat als jou. Je bent een schrijver, man! Wat zit je nou te doen in die fucking bibliotheek?’”

In tien jaar tijd is Nico Dijkshoorn van een cultschrijver uitgegroeid tot een mainstream auteur. Hij is razend productief. Sinds drie jaar is hij op woensdag huisdichter in De Wereld Draait Door, waar hij live een humoristisch gedicht schrijft over de onderwerpen en gasten in de uitzending. Verder verschijnen er wekelijks bijdragen van zijn hand in dagblad De Pers en Voetbal International, op Nu.nl en is hij te beluisteren bij Giel Beelen en KX Radio. Subtiel zijn zijn bijdragen vaak niet – vooral grote ego’s geeft hij er soms ongenadig van langs –, populair des te meer. De theatertournee Ook voor vrouwen, met Dijkshoorns band The Hank Five, Leon Verdonschot en Denvis, trok uitverkochte zalen en krijgt dit najaar een reprise. Ook staat hij in oktober en november weer met de mannen van Hard Gras op de bühne.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen