Spring naar de content

Plant gijzelt Nederlandse legertrucks

Het land was eind vorige eeuw in de greep van de korenwolf, een combinatie van een muis en een cavia die vanwege zijn bedreigde toestand hele bouwprojecten in het zuiden des lands wist plat te leggen dan wel op te houden. Iets soortgelijks is nu gaande op Kamp Soesterberg in de provincie Utrecht. Het gaat nu echter niet om een knager, maar om een plantje: de blaasvaren om precies te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Ruim twee jaar geleden kwamen 350 legervoertuigen vast te staan op de basis omdat het plantje onder de trucks begon te groeien. En de blaasvaren is niet zomaar een plantje, de blaasvaren is een bedreigd plantje en heet eigenlijk de Cystopteris fragilis, familie van de wijfjesvaren. De 4-tonners moeten verkocht worden, maar konden niet verplaatst worden vanwege de plant. Nu staan er nog twaalf vast.

In Nederland waren maar 750 plantjes bekend, onder de trucks bleken er zo’n 10.000 te groeien. Daarvan zijn er 8000 inmiddels verhuisd naar onder meer botanische tuinen. Wat zou dat gekost hebben? Dat riekt naar Kamervragen! “Bent u bereid bij de aanstaande integratie natuurwetgeving deze maatschappelijke idioterie uit de wet te schrappen, om herhaling van dit soort absurde situaties te voorkomen?

U moet het zien om het te geloven.

Onderwerpen