Veertig brieven aan Máxima

Frank Poorthuis 11 mei 2011 Politiek

[[image file=”2011-05/schermafbeelding-2011-05-10-om-4.10.07-pm_2.png” align=”right” ]]In mei 2036 wordt Máxima 65. Dat is niet waarom ze nu al [[popup file=”2011-05/schermafbeelding-2011-05-10-om-4.09.02-pm_2.png” description=”op de cover van HP/De Tijd” alt=” . ” align=”inline” ]] staat. Het is ook niet omdat wij zo van het koningshuis zijn of omdat zij volgende week veertig wordt. Overigens, gefeliciteerd mevrouw! Máxima staat wel op de cover omdat ze naar ons idee de komende 25 jaar een bepalend gezicht zal zijn in Nederland.
Tenzij we met z’n allen de monarchie omver werpen, gaat de Argentijnse prinses de komende decennia aan de zijde van koning Willem IV de ontwikkeling van Nederland mede vormgeven. Ja, we moeten de lat maar zo hoog leggen. Zoals Bernhard en Claus hun rol als prins-gemaal invulden, zo zal ook Máxima een onmiskenbare stempel drukken op het koningschap van haar man.

Het is die gedachte die ons enige tijd geleden deed beseffen dat een hele generatie Nederlanders met haar aan het begin van de oogstjaren van hun leven staat. Ze hebben de kinderjaren beleefd in de onbezorgde jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, een fatsoenlijke opleiding genoten en daarna een stevig begin gemaakt met een persoonlijke en maatschappelijke carrière. In de jaren nul van deze 21ste eeuw zijn ze met de neus op de gevolgen van globalisering, een wereldwijde recessie en duurzaamheidsproblemen gedrukt.

En er is nu geen weg terug meer. Nog even en alle babyboomers zijn uit het openbare leven verdwenen. Dan moeten zij de verantwoordelijkheid overnemen; in de politiek, het bedrijfsleven en de kunsten. De Máxima-generatie komt eraan.

Van deze nieuwe aanstormende generatie wilden wij weten hoe ze naar hun toekomst kijken en die van dit ook vernieuwende koningshuis. We maakten een groslijst van veertigers die wij belangrijk en/of interessant genoeg vonden. We vroegen ze hun gedachten op papier te zetten in de vorm van een brief aan de toekomstige koningin (en haar partner). Daar voldeden ze met graagte aan.

Omdat veertig brieven in een HP/De Tijd wat veel wordt, hebben we er deze week [[popup file=”2011-05/schermafbeelding-2011-05-10-om-4.09.02-pm_2.png” description=”twaalf in het blad” alt=” . ” align=”inline” ]] afgedrukt – en alvast één (die van Robert Vuijsje) op deze website. Als u ze alle veertig wilt lezen, moet ik u verwijzen naar de boekhandel.

[[image file=”2011-05/schermafbeelding-2011-05-10-om-6.57.55-pm.png” align=”inline” ]]

Reageer op artikel:
Veertig brieven aan Máxima
Sluiten