Spring naar de content

Helaas, pindakaas!

Deze week in HP/De Tijd een verhaal over de vergankelijkheid van kunst, genaamd ‘Wegwerpkunst’. De Pindakaasvloer van Wim T. Schippers valt daaronder, die afgelopen maand diverse keren in het nieuws kwam. Maar liefst drie nietsvermoedende kunstliefhebbers stapten pardoes het twaalf meter lange gevaarte op, als ware het een hoogpolig bruin tapijt. Wie stalt zoiets dan ook uit? ‘Boosdoener’ was directeur Sjarel Ex van het Museum Boijmans Van Beuningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Hoe kijkt Ex terug op deze maand bewogen maand vol pindakaas? “We hebben enorm veel commotie veroorzaakt. Deskundigen die zeiden dat het giftig was, of zelfs explosief, en de media die daar gretig op inspeelden.” Ex vindt het allemaal prima: “De enige uitspraak die bijna iedereen in Nederland kent over kunst, is de gevleugelde uitspraak ‘Ik rotzooi maar wat aan’ (van Karel Appel – red.). Ik zou het leuk vinden als die vervangen wordt door een nieuwe, bijvoorbeeld: ‘Het is maar pindakaas,’ of: ‘Helaas, pindakaas.'”

“Mensen vroegen me waarom ik juist in deze tijden, met de anti-kunstdreiging vanuit de PVV, zoiets wilde tentoonstellen.” Deskundigen zijn bang dat kunst nu helemaal wordt gezien als iets triviaals; totaal onbelangrijk – het is tenslotte maar pindakaas. Sjarel Ex: “Juist! Laat iedereen er maar over vallen.”

Er over vallen mag nu trouwens letterlijk, in tegenstelling tot vorige maand, toen bezoekers nog zelf verantwoordelijk waren voor de toegebrachte schade aan de Pindakaasvloer. “Ik had iets bedacht: mensen die er nu in stappen of vallen, moeten er ook maar een hap van nemen,” zegt Ex. “Dan kunnen we meteen testen of het giftig is of niet. Indien dat het geval is, gooien we de hele handel inclusief proefpersoon weg. Zo niet, dan kan het nog een weekje langer blijven liggen. Of misschien nog naar de vogels, of de neushoorns.”

Ex: “Vergankelijkheid is mooi ook, als er bijvoorbeeld een vette laag olie op die pindakaas komt te staan. We hebben het concept van de vloer aangekocht, dus we mogen er in principe alles mee doen wat we willen.” Sjarel Ex lacht: “De pindakaas in stukjes door de rest van het museum uitsmeren, bijvoorbeeld.”

Leuk? Trek gekregen? Kom dan nog snel even kijken, stap erin en neem een flinke hap.

Onderwerpen