Gedogen die hap!

Irene de Zwaan 3 jun 2011 Politiek

Slecht nieuws voor minister Opstelten (Veiligheid & Justitie): een harde aanpak tegen drugs leidt niet tot een daling van het aantal gebruikers. Integendeel, de misdaad profiteert ervan. 


Deze bevinding – die reeds luidkeels wordt verkondigd door tegenstanders van Opsteltens plan voor invoering van de wietpas – wordt vandaag nog eens ondersteept in het rapport Global Commission on Drug Policy. De war on drugs is mislukt, valt daarin te lezen. Sinds president Nixon veertig jaar geleden de controle op drugsgebruik aanscherpte, zijn er alleen maar méér mensen gaan gebruiken (inmiddels 250 miljoen mensen wereldwijd, waarvan een tiende verslaafd is). Bovendien is er een toename van het aantal georganiseerde bendes en wordt er veel geld verspild aan het aanpakken van kleine, onbeduidende spelers in het drugsveld. 

Conclusie: het drugsbeleid is toe aan verandering. Het 19-koppige panel achter het rapport – bestaande uit hooggeplaatsten zoals secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, de Griekse premier Papandreou, businessgoeroe Richard Brandson en de Mexicaanse president Ernesto Zedillo – pleit daarom voor het experimenteren met het legaliseren van drugs (lees: cannabis). Klinkt verdomd Hollands in de oren. Mocht dit plan doorzetten dan zou de wietpas, ter bestrijding van drugstoeristen, in de toekomst dus overbodig zijn. Of zou Opstelten op de tijd vooruit lopen?

Reageer op artikel:
Gedogen die hap!
Sluiten