Spring naar de content

‘Egypte keert Mubarak de rug toe’

Als Hosni Mubarak het had gewild, had hij medische verzorging kunnen ontvangen in Israël. Dat maakte de Israëlische parlementariër en voormalige vicepremier Binyamin Ben-Eliezer vanochtend bekend op de Israëlische radio.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De bekendmaking vond (niet geheel toevallig) plaats op dezelfde dag dat Mubarak in Caïro werd berecht op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan de dood van 850 demonstranten. Ben-Eliezer draaide de zaken om: niet de Egyptische ex-president moet boeten voor zijn daden, maar het volk zelf, dat zijn leider na dertig jaar trouwe dienst de rug toekeert. ”Hij (Mubarak) was een van de leiders die in staat was stabiliteit te creëren in het Midden-Oosten,” zei Ben-Eliezer, doelend op de rol die Mubarak heeft gespeeld in de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israeliërs.

Ondanks dat de ex-president een behandeling in Israël weigerde, maakte Mubarak vandaag tijdens de zitting een bijzonder ‘alerte’ en ‘gezonde indruk’. Tenminste, als we af moeten gaan op de indrukken van de verslaggevers van Al-Jazeera. De setting zelf deed anders vermoeden: Mubarak, die volgens ingewijden aan maagkanker lijdt, lag op een stretcher en moest de aanklacht vanuit een metalen kooi aanhoren. Vernedering ten top, maar een groot deel van het Egyptische volk moet het met genoegen hebben aanschouwd. Voor de aanhangers van Mubarak, die vanochtend en gedurende de zitting slaags raakten met de tegenstanders van de ex-president, wekte het beeld alleen maar meer woede op. De wrevel tussen beide groepen is nog alom aanwezig, zo bleek ook afgelopen dagen bij nieuwe ongeregeldheden op het Tahrirplein. 

De zitting zelf verliep weinig verrassend: Mubarak en zijn twee zonen Alaa en Gamal, die ondermeer terecht staan voor machtsmisbruik, zeiden onschuldig te zijn.

In de categorie opmerkelijke (en tevens niet te controleren) weetjes: een in de rechtszaak aanwezige advocaat beweerde dat het niet de ex-president zelf was die daar op de stretcher lag, maar een kloon.

Onderwerpen