Spring naar de content

Rijksoverheid vindt Joodse bescherming taak gemeenten

Jaarlijks besteedt de Joodse gemeenschap in Nederland 800.000 euro aan de beveiliging van haar instellingen, waaronder scholen en synagogen. Dat blijkt uit een publicatie het Nieuw Israelitisch Weekblad. De rijksoverheid is gevraagd om steun, maar die geeft zij niet. Jean Fransman, woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, geeft aan dat de Joodse gemeenschap daar niet op hoeft te rekenen. “Dit gaat om lokale situaties en daarom zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de beveiliging.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het Nieuw Israelitisch Weekblad komt vrijdag 5 augustus met een artikel over de inventarisatie van de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland. Aan mankracht in deze beveiliging wordt jaarlijks al zes ton besteed, volgens een persbericht van het weekblad. De overige twee ton wordt besteed aan materiële beveiliging.

De gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuid van de gemeente hebben toegezegd ‘enkele tonnen’ per jaar bij te dragen. Esther Voet, hoofdredacteur van het NIW: “Regelmatig ontvangt de Joodse gemeenschap bedreigingen. In Amsterdam zijn vorig jaar twee tot drie meldingen van serieuze bedreiging geweest. En natuurlijk heeft de gemeenschap de instelling ‘better be safe than sorry‘. Het is niet zomaar angst en hysterie, het is een echt probleem. Er zijn mensen die vrijwillig de Joodse instellingen beveiligen, een realiteit waar we mee leven.”

Volgens Voet heeft de gemeente Amsterdam twee ton beschikbaar gesteld voor de bescherming van mensen die te maken hebben met religieuze bedreigingen. “Voor zover ik weet, hebben alleen Joden hier tot nu toe een beroep op gedaan.” Maar de taak om haar burgers te beschermen, ligt niet alleen bij de lokale overheden, ook bij de nationale, vindt hoofdredacteur Esther Voet.