Spring naar de content

Toont Mark Rutte genoeg leiderschap?

Mark Rutte ligt onder vuur, meldt het Algemeen Dagblad. De oppositie noemt de minister-president ‘onzichtbaar’ en vindt dat hij geen leiderschap toont ondanks de groeiende crisis in Europa. Rutte moet volgende week terugkomen voor een spoeddebat. “Ik mis het gevoel van leiderschap en urgentie,” stelt D66-leider Pechtold vandaag in de krant. “We staan waarschijnlijk voor een zware dip. Dan verwacht ik van de minister-president dat hij er staat, dat hij op televisie verschijnt en uitlegt wat er aan de hand is.” De premier heeft nog vrij tot morgen, maar staat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ‘op alle belangrijke terreinen in permanent contact met zijn ministers.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Ook PvdA-leider Job Cohen vindt het raar dat Rutte ‘in alle toonaarden zwijgt’ over de eurocrisis, schrijft het AD. De SP en GroenLinks zijn ontstemd over de nonchalance die Rutte uitstraalt. En met: “Om ons heen woedt een brand, maar we zien alleen een premier die zich vermaakt op festival Dance Valley,” verwoordt Kamerlid Braakhuis (GroenLinks) het ongenoegen. “Het hele kabinet blinkt uit in afwezigheid.” Gedoogpartij PVV heeft vooral inhoudelijk kritiek op de minister-president. Europese leiders onderbreken hun vakantie halsoverkop voor spoedberaad, maar Rutte geniet nog steeds van zijn vakantie.

Rutte werd de afgelopen weken al bekritiseerd vanwege een fout in de kostenberekening voor de steun aan Griekenland. Volgende week moet de premier hier opheldering over geven.

De coalitiepartijen bezweren dat het kabinet achter de schermen hard werkt aan oplossingen voor de schuldencrisis. “En als het nodig was geweest, was de premier absoluut teruggekomen van vakantie,” verzekert VVD-Kamerlid Neppérus.