Spring naar de content

Televisie pakt groots uit met jubileum 9/11

Het is bijna tien jaar geleden, 11 september 2001. De aanslagen in New York worden herdacht en natuurlijk passen de televisiestations hun programmering hier op aan of: maken er gebruik van. De keuze is enorm; in de afgelopen tien jaar hebben vele film- en documentairemakers materiaal gemaakt rond dit thema. Zenders hebben hun selectie gemaakt en de kijker kan zich nog eens onderdompelen in het Amerikaanse drama en de ramp opnieuw beleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De NOS gaat in de middag 10 jaar na 11 september, een programma van twee uur, uitzenden. Er is een rechtstreeks verslag van de herdenking vanaf Ground Zero, waar nabestaanden, andere betrokkenen, Obama en Bush aanwezig zijn. Ook de herdenkingsbijeenkomsten bij het Pentagon en in Shanksville – waar tien jaar geleden de twee andere vliegtuigen neerstortten – worden in beeld gebracht. Op Ground Zero wordt een monument in gebruik genomen. Eelco Bosch van Rosenthal staat daar en er worden reportages van hem uitgezonden.

RTL heeft geen aangepaste programmering, maar SBS 6 pakt groots uit met verschillende documentaires. Dat begint al op woensdag 7 september met Gevangen in de Toren, over het vastzitten in de liften van de brandende torens. Op 8 september is De Kinderen van 9/11 te zien, dat gaat over jonge nabestaanden. De dag erna zendt het station 9/11 uit, een documentaire over de New Yorkse brandweermannen, aangevuld met nieuw materiaal. Later op de avond knalt de zender er nog een documentaire in: Na de val van de Twin Towers. Op 10 september is de met een Emmy bekroonde In Memoriam New York City, 9/11/01 te zien. Op zondag 11 september zijn er maar liefst drie docu’s op SBS 6: Telefoongesprekken vanuit de Twin Towers, 102 Minutes That Changed America en De kaping van vlucht 93.

Er wordt ook een aantal films uitgezonden rond de herdenking van 11 september 2001. Donderdag 8 september zendt Veronica World Trade Center uit. Op zondagavond zijn de volgende films geprogrammeerd: Man on Wire op Nederland 3, op RTL 5 United 93 en Veronica zendt Ladder 49 uit.

In de Verenigde Staten maken de televisiestations het nog veel bonter, meldt de New York Post. Tussen nu en de herdenking zijn er meer dan veertig specials geprogrammeerd. Zelfs Animal Planet komt met Hero Dogs of 9/11 en Oprah Winfrey’s zender programmeert een programma over tweelingen die hun broer of zus verloren hebben: Twins of the Twin Towers. Sommige zenders, zoals National Geographic, wijden zelfs een hele week aan de herdenking. Ook de documentaire van Paul McCartney, The Love we Make, wordt uitgezonden in Amerika.