Spring naar de content

Minister Schippers: pret-echo’s mogen

Het wonder dat leven heet: zwanger. Ouders in de dop vinden het dan soms leuk om een echo te laten maken van de boreling to be. Leuk voor de grootouders, doet het ook goed op de Hyves of Facebook. SCHANDE! roept SP-Kamerlid Nine Kooiman echter. “Deelt u de mening dat een ziekenhuis zich bezig moet houden met medische zorg en niet met commerciële activiteiten zoals het maken van echo’s zonder enige medische noodzaak?” Volksgezondheidminister Edith Schippers (VVD) denkt daar dus anders over. Er is namelijk niks mis met een pret-echo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen biedt zwangere vrouwen voortaan de gelegenheid om een pret-echo te maken. Speciaal hier voor is ‘Echocentrum Michieltje’ opgericht. Afhankelijk van de vraag of het een tweedimensionale, 3D of 4D-registratie betreft lopen de prijzen uiteen van 45 euro tot 105 euro. Nu ja, een beetje plezier met junior in de dop mag dus niet van de socialisten. Kooiman wil dat Schippers stappen onderneemt tegen het ziekenhuis.

Mevrouw de minister is dat niet van zins. “Het verschaffen van niet-medisch noodzakelijke echo’s voorziet duidelijk in een behoefte van sommige zwangere vrouwen,” aldus Schippers. Kooiman wil ook weten wie de echo betaalt en of dat ten koste gaat van de reguliere zorg. Het ziekenhuis beurt op jaarbasis 15.000 euro met de service en dat bedrag komt ten gunste van de algemene middelen van het ziekenhuis.

Nu ja, zure Kamervragen beantwoord je dus zo. “Sommige zwangere vrouwen zullen deze extra dienstverlening juist op prijs stellen. Ik zie dan ook geen enkele aanleiding hiertegen op te treden.”

Onderwerpen