Spring naar de content

VARA-coryfeeën nemen afstand van Wilders-cartoon

Schisma bij de VARA. Coryfeeën Claudia de Breij en Giel Beelen nemen afstand van Cartoongate deel II. De Breij gaf dit weekeinde al aan dat ze de cartoon – net als Geert Wilders –  smakeloos vindt. “Als doorgaans trotse VARA-medewerker moet ik nu zeggen: erg jammer.” Om daar later aan toe te voegen: “Ik vind smakeloosheid overigens geen reden om vrijheid van meningsuiting in te perken.” VARA-radiopresentator Giel Beelen bood vanmorgen telefonisch zijn excuses aan Hero Brinkman aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Beelen sprak vanmorgen zijn afkeuring uit over de cartoon. “Joop.nl, is van de VARA, hebben weer een of andere cartoon geplaatst met Geert Wilders met een schaar in zijn hart. Ik vond het wel even gepast om te bellen en mijn excuses te maken,” zei de radiomaker vanmorgen tegen PVV-Kamerlid Hero Brinkman. Excuses over de radio waren niet nodig volgens Brinkman. Dat had privé ook gemogen, aldus de politicus.

Het is de tweede keer dat VARA-prominenten kritiek hebben op het cartoon-beleid van Joop-eindredacteur Franciso van Jole. Begin dit jaar uitte Paul de Leeuw harde kritiek op Van Jole over een andere cartoon. “Het is niet mijn schuld dat die tekening is gemaakt. Het is ook een afschuwelijke tekening.” De Leeuw werd bedreigd nadat de tekening op het VARA-weblog geplaatst was. De twee legden later hun geschil bij.

Oud-Joop scribent Paul Wilders – broer van – is ook boos over de cartoon. “Het publiceren van een cartoon waarin welke persoon dan ook wordt vermoord, hoe “ludiek” (sic) ook bedoeld, is simpelweg moreel verwerpelijk, beneden welke beschavingsvorm dan ook en wellicht gevaarlijk voor de persoon in kwestie.” Wat Wilders betreft mogen er gerechtelijke stappen tegen de omroep worden gezet. “Juristen en rechterlijke macht mogen wat mij betreft oordeel vellen over het wettelijk aspect van deze abjecte publicatie.”