Spring naar de content

Willem Post: ‘Obama gaat het erg zwaar krijgen’

Traditioneel begint op Labor Day, de eerste maandag van september, het campagneseizoen voor presidentskandidaten. Alle Republikeinse kandidaten zijn bekend, alleen Sarah Palin heeft de knoop nog niet doorgehakt. HP/De Tijd sprak met Willem Post, Amerika-deskundige, over de kandidaten en de kansen van Obama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Willem Post, wie van de huidige kandidaten ziet u als grootste kanshebber?
“Mijn onderbuikgevoel zegt Rick Perry, de huidige gouverneur van Texas. Perry zie ik echt als een hele gevaarlijke man voor Obama. Hij is een theocraat, een man met behoorlijk radicale gedachten met een immense aanhang in zijn eigen staat. Onlangs kreeg hij een heel stadion vol om te bidden voor Amerika. De Amerikanen zijn bovendien niet vergeten dat Perry zich als allereerste van alle kandidaten, zelfs voor Michele Bachmann, heeft verbonden aan de Tea Party. Perry is in alle opzichten het prototype anti-Obama”

Wat maakt Perry zo’n sterke kandidaat?
“Perry heeft een aantal pluspunten die hem kunnen helpen in de campagnestrijd. Hij heeft in zijn eigen staat Texas laten zien dat hij een geweldige campagnevoerder is. Hij heeft genoeg charisma en veel invloedrijke vrienden om bakken met geld op te halen. Bovendien is hij gouverneur, wat traditioneel een prachtige loopplank is voor het presidentschap omdat dat ambt de vereiste bestuurlijke ervaring inhoudt. Dan speelt nog mee dat hij een echte Texaan met een prachtig levensverhaal. Zijn vader was namelijk een arme boer, en bij elke zandstorm lag er een dik zandtapijt in de woonkamer. Voor de Amerikanen staat hij symbool voor het platteland, de plek die zij nog steeds idealiseren als het echte Amerika.” 

Betekent dit dat Obama’s kansen nu zijn verkeken?
“Ik zie een redelijke kans voor Obama om het electorale centrum binnen te halen, maar hij krijgt het erg zwaar. Zeker nu de verwachtingen over de economie behoorlijk slecht zijn uitgevallen. De werkloosheid zal volgend jaar uitkomen op 9%, en Obama zal daar echt op afgerekend worden. Amerikanen zijn dol op cijfers en hechten aan dit soort voorspellingen veel waarde. Obama heeft de afgelopen drie jaar nog niet het heilige vuur uit zijn campagnetijd terug gevonden. Als president moet je masseur van de ziel zijn. Daarmee bedoel ik dat hij op de angsten van het publiek moet inspelen en weer vertrouwen in de samenleving moet blazen. Dat heeft hij vooralsnog niet gedaan. Amerikanen zien hem niet als ‘onze president’. Hij is nog zeker geen Roosevelt of Reagan.” 

Gaat Sarah Palin nog op het strijdtoneel verschijnen?
“Palin is echt een duveltje uit een doosje die overal waar camera’s zijn tevoorschijn komt. Ze verdient op dit moment heel veel geld met boeken en speeches, dus misschien verkiest ze dat soort roem boven die van een verkiezingscampagne. Ik heb mijn twijfels of Palin nog mee gaat doen. Het kan nog wel, maar haar organisatie moet dan nog helemaal opgezet worden. Naar mijn mening heeft ze te lang getwijfeld, want alle politieke talenten hebben ondertussen al een baantje bij een andere kandidaat. De media ziet haar natuurlijk heel graag campagnevoeren omdat ze enorm wraakbelust is na de vorige presidentsverkiezingen. Met haar uitglijders zal ze ongetwijfeld voor spektakel zorgen.”

Wat voor voorverkiezingen worden het?
“De strijd om de Republikeinse nominatie gaat absoluut veel vuurwerk opleveren, daar ben ik zeker van. Het veld is de afgelopen jaren enorm naar rechts opgeschoven dat het wel lijkt op een wedstrijdje ‘wie is het meest rechts van iedereen’. Perry zal zeker niet op safe spelen want hij is scherp en kleunt er altijd in. Hij zal er zeker niet voor terugdeinzen de blunders van Bachmann te gaan opsommen of Romney een draaikont noemen. Ook daarom is hij een grote kanshebber: Amerikanen houden van aanvallers!”