Spring naar de content

Wederom het mooiste seizoen ooit

Het komende televisieseizoen brengt veel programma’s die ‘nieuw maar vertrouwd’ zijn. Zowel bij de commerciëlen als bij de publieke omroep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vroeger, ja vroeger begon het televisieseizoen op de eerste zaterdag van oktober. Mediajournalisten (die toen nog rtv-redacteuren heetten) werden door alle publieke omroepen uitgenodigd voor een presentatie van de opwindende nieuwe plannen waarop zwaar gebroed was. Het best bezocht was altijd de NCRV; daar hadden ze de beste lunch. Olala, die Russische eitjes waren een heuse lofzang op de Heer.

Maar ja, zoals je dat wel vaker ziet: dat verwaterde. De commerciële zenders presenteerden de programmaschema’s dan nog wel met veel tamtam, maar daar werd het journaille hoogstens getolereerd; het spektakel was bedoeld voor de jongelui van de mediabureaus, die met hun commercials in ingewikkelde pakketten met kortingen, bonussen en garanties al dat moois mogelijk moesten maken. En de behoefte aan gezamenlijkheid en kostenreductie maakte dat slechts een enkele eigenwijze publieke omroep nog eens een feestje gaf.

Gevolg: chaos. Opeens zat je naar iets nieuws te kijken dat eigenlijk oud was. Of zelfs een herhaling. Neem nu Operatie Van der Most, dat SBS labelt als een nieuw programma. Hebben we die ondernemer die Slagharen op de wereldkaart wist te krijgen en zakendoen tot behapbare proporties terug wist te brengen niet al eerder zijn kunstjes zien vertonen bij Omroep MAX?

Niettemin belooft het seizoen 2011-2012 natuurlijk wederom het mooiste seizoen ooit te worden.

Bij de commerciëlen heeft RTL 4 met shows als The Voice of Holland, Ik hou van Holland en niet te vergeten het onverslaanbare vooravondaanbod een ruggegraat van graniet. Zo lijken de plannen van de commerciële koploper hoofdzakelijk te bestaan uit window dressing: je moet ook nog iets uitzenden om alle hits heen. En dat doe je dan met zachtaardige reality als Krabbé staat op straat (we gaan maar weer eens een interieurtje opknappen), Wie trouwt mijn zoon? (de formule zit in zijn geheel in de titel), Hotter than my daughter (Gordon repareert scheve moeder-dochterverhoudingen) of Het spijt me (de comeback van het excuusprogramma met John Williams).


Ook de talentenjacht is voorlopig nog niet dood. Al sinds het in 2002 allemaal begon met Idols, dat alle voorgangers als Rodeo, Nieuwe Oogst en De Soundmixshow antiquarisch maakte, wordt de neergang ervan voorspeld. Raakt die bron nu nooit eens uitgeput? Wat een loser ben je als je niet kunt zingen… Desnoods proberen ze het nog eens, en nog eens. Tot in Engeland en Duitsland melden zich ‘talenten’ die in Nederland al een poliep is toegewenst. Dus ook komend seizoen nog Holland’s Got Talent, The X Factor en The Voice of Holland. Is er werkelijk nog een variatie te bedenken?

“SBS 6 hoeft maar twee goede programma’s te hebben en de hele beeldvorming draait 180 graden om,” zei John de Mol. Nou, de helft van de slag is al gewonnen. Hoewel van de formule nog weinig bekend is, schijnt het om talent te gaan en kun je een miljoen euro winnen – The winner is… is nu al een winnaar. Of dacht u misschien dat Linda de Mol het voor Sat.1 in Duitsland ging presenteren als er enige twijfel bestond omtrent succes?

Moet je me niet wat vragen? (Tooske Ragas organiseert huwelijksaanzoeken) zal het wel niet zijn, en evenmin Zand erover (laten we nog eens een ruzie oplossen) met Danny de Munk. Het gerucht gaat dat SBS het kruit nog even droog houdt, maar achter de meute aan met grootse plannen gaat komen.

Dan zal ook de enige echte diva Gerard Joling wel weer worden ingezet. Het is nauwelijks behelpen met het trio Brard-Paay-Simic. “Ik word gek van d’r,” zei Patty, “ze is de hele tijd alleen maar met haar make-up en hair extensions bezig.” “Zij heeft makkelijk lullen,” zei La Paay, “zij heeft haar eigen visagiste.” Tatjana houdt haar mond – zij moet het niet van haar woorden hebben. Diva’s all over the place.


Dat geldt trouwens ook voor de wellustige Hagenezen in Oh oh Cherso, maar wij tippen Sylvia’s Secret. Daarin wordt Sylvia Geersen geportretteerd, een fotomodelletje dat nogal eens drugsgerelateerde slippertjes dreigde te maken. Vier afleveringen op RTL 5, dat is nog wel te doen.

Stem vooral af op RTL 5 als het allemaal een onsje ordinairder mag. Braaf zijn de realitysoaps Unit Luchtvaartpolitie en Jonge dokters, maar al een stuk meer in de buurt komt De Villa, een soort Big Brother met een flinke scheut testosteron. Daarnaast kunt u toch zeker ook niet wachten op de antwoorden die Bridget Maasland voor ons in petto heeft op de kwestie Hoe houd ik het spannend? En RTL 5 belooft: Britt en Ymke – de sterren uit Echte meisjes in de jungle – komen terug, maar er wordt nog wat geheimzinnig gedaan over de formule. Alsof het niet al leuk genoeg is als je ze samen in een kindercrèche zet.

Bij de publieke omroep blaast Nederland 1 al weken van de toren met diverse beelden van bekende programma’s en dat heet dan, paradoxaal genoeg, ‘nieuw maar vertrouwd’. Wij zochten naar ‘nieuw’. En nieuw is nog niet nieuw als je het ‘nieuw’ noemt, leerden wij van de wasmiddelen. Zo slaan Erica Terpstra (spiritueel wereldreizigster) en Jort Kelder (P.C.-coryfee) een nieuw hoofdstuk open van hetzelfde boek, is Liefs met…, gedragen door Yvon Jaspers, een omkering van wat op Net 5 Grenzeloos verliefd heet en gaat BNN het weer eens proberen met een Nederlandse versie van The Apprentice. Maar zijn we nog op tijd om u te strikken voor Overspel? Vanaf 8 september een dramaserie met een veel-belovend thema; in de flitsende promo was al aardig wat lingerie te zien.


De persmap die de publieke omroep samenstelde voor het komend programma-aanbod bevatte moeiteloos de meeste pagina’s voor Nederland 2: negen stuks. De meest publieke zender van de NPO heeft 103 titels op voorraad, tegen 63 voor Nederland 1 en 45 voor Nederland 3, waar weer de helft van het aanbod als ‘nieuw’ wordt geafficheerd tegen 17 procent op Nederland 1 en 32 procent op Nederland 2.

En dit valt op: Tonko Dop kijkt achter de schermen van het tv-maken, Jean-Marc van Tol blijft op vertrouwd stripterrein, Wilfried de Jong gaat stoeien met Nederlandse actrices, Clairy Polak corrigeert de media in de waan van de dag, Redmond O’Hanlon presenteert zijn helden, Paul Rosenmöller fileert de Amerikaanse droom, Adriaan van Dis reist door Indonesië, Daphne Bunskoek en cabaretier Roué Verveer belichten de geschiedenis van de slavernij en Jelle Brandt Corstius is alweer aan het pakken voor India. Het is alsof Nederland 2 het licht gezien heeft met personality’s die in een thema gedompeld worden.

Op Nederland 3 moet het allemaal net een tikkeltje brutaler. Dus gaan Valerio Zeno en Dennis Storm zich verdiepen in de kwestie hoeveel zwembaden je vol zou krijgen als alle Chinezen tegelijkertijd klaar zouden komen, schijnt Filemon Wesselink een ‘eigenzinnige blik op de gebeurtenissen’ ontwikkeld te hebben en gaan Ruben Nicolai en Sophie Hilbrand Los Angeles veroveren.

En ook de publieken hebben een re-vival: Fort Boyard komt terug – deze keer met verse lilliputters. U wilt drama? Voor de bakker: Mixed Up, dat de redactie van een tijdschrift als arena gebruikt, en de politieserie Seinpost Den Haag, met jonge agenten. Dat is Nederland 3 als er geen voetballen is.


Het is blond en het kan een autocue lezen. Niet onaardig bedoeld hoor, Tooske, Nance en Nicolette (van Dam), maar welke presentatrice knalt komend seizoen door de middelmatigheidsbarrière? Wordt het Lieke van Lexmond, die in 2009 Televiziers Talent van het Jaar werd? Lauren Verster, die haar waaghalzerij in te vermijden oorden gaat afwisselen met iets dat Ranking the cars schijnt te heten? Of het multitalent Chantal Janzen? Kom op meiden, zonder scherpe randjes breek je geen potjes!

Idee: een presentatorenbeautycontest. Na een paar maanden mag de kijker bepalen wie de ideale presentator is van…? Of is dat hedendaagse presentatiekorps gewoon te lui om eens stevig aan de bak te gaan? Want het is een trend: hetzelfde programma met wisselende presentatoren. Zo bestaat het team van een nieuwe dagelijkse namiddagshow uit onder anderen Lucille Werner, Sipke Jan Bousema en Catherine Keyl. En op zondagavond komt Gesprek op 2, dat (wederom afwisselend) gepresenteerd wordt door Daphne Bunskoek, Chris Kijne en Paul Rosenmöller. En het nieuwe Rondom 10 gaat om en om naar Arie Boomsma en Ghislaine Plag.

Dood was het, morsdood: dag-tv. Er moesten twee omroepmannen van formaat aan te pas komen om het genre te reanimeren: John de Mol en Jan (MAX) Slagter. KoffieMAX gaat de concurrentie met Koffietijd vermijden. Maar Koffietijd gaat enorm klooien met de presenta-trices. Quinty Trustfull heeft op woensdag opnames voor Eigen huis en tuin, Loretta Schrijver wil alleen nog om de week en Pernille la Lau bezet dan de lege stoel, tenzij ze een andere klus heeft (bent u daar nog?).

Goed, interessanter is natuurlijk wat gaat er gebeuren op zaterdag 22 oktober, want daar staat Paul de Leeuw genoteerd. Maar met wat? Het is stil rond Paul de Leeuw, maar aan zijn zwembad op het Spaanse buitenverblijf zullen zijn gedachten (“Even ophouden zeerovertje spelen, jongens!”) toch nog weleens zijn uitgegaan naar de formule van een verpletterende comeback. Oké, tenzij Ik hou van Holland met opperlolbroek Jeroen van Koningsbrugge en toppresentatrice en aanlachster Linda de Mol aanhang gaat verliezen (hetgeen zeer onwaarschijnlijk is), zal de zaterdagavond niet meer gewonnen kunnen worden, maar een miljoen kijkers snakken naar Paul op de zaterdagavond.


Tot zover dringt toch hoofdzakelijk deze vraag zich op: maakt het seizoen 2011-2012 Eva wel gelukkig? Het mag al gerust de transfer van het jaar genoemd worden: Eva Jinek van de NOS naar WNL. Kennelijk was de dame a) nog een stuk gefrustreerder over de blokkade naar Nieuwsuur dan haar stralende aanwezigheid in het Journaal deed vermoeden, zal zij b) in het linkse bolwerk dat Hilversum toch is voortaan genoegen moeten nemen met een rechts imago en schept zij c) kennelijk een masochistisch genoegen in vroeg opstaan, want ze gaat ontbijt-tv (omgedoopt tot Vandaag de dag) doen.

Bon, Eva krijgt ook haar eigen talkshow, en wel op de zondagochtend: van half tien tot half elf. Maar dat oogt toch een beetje als voetballen op het bijveld. Het succes en nog wel meer het geluk van Eva Jinek is een punt van aandacht voor het seizoen 2011-2012.

Onderwerpen