Spring naar de content

Gerrit Zalm zei het al: de Polen komen!

Eigenlijk staat de verkeerde kop boven dit artikel. Een betere was wellicht geweest: De Polen zijn er! Een tijdelijke Kamercommissie onder voorzitterschap van Ger Koopmans (CDA) concludeert dat de toestroom van Poolse en andere Oost-Europese arbeidsmigranten is ‘onderschat’. Rekende het CPB in 2004 nog op 15.000 Poolse arbeiders, inmiddels zijn het er 200.000. Gerrit Zalm waarschuwde er al voor in de winter van 2003.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De onderbuik zegt nu: “Dat hadden we kunnen weten, die Polen zijn natuurlijk allemaal gelukszoekers!” Er was in ieder geval één politicus die destijds heeft gewaarschuwd voor het risico van een grote instroom van Polen en dat was Gerrit Zalm (VVD). In de winter van 2003-2004 moesten Kabinet en Kamer beslissen over de toetreding van Polen tot de Europese Unie en dan met name de arbeidsmigratiestromen die dat zou opleveren. Dat leidde tot beperkende maatregelen die tot 2007 van kracht bleven.

In november had Zalm al een vermoeden dat er mogelijk iets scheef zou gaan groeien. Tijdens een VVD-bijeenkomst die maand in Almere zei hij (hij was op dat moment minister van Financiën) dat Nederland het openstellen van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten afhankelijk moest maken van de eigen arbeidsmarkt en de openstelling van andere EU-landen. Zalm zei niet te willen dat Nederland ‘overspoeld’ wordt door goedkope arbeiders. “Als Duitsland bijvoorbeeld besluit zijn arbeidsmarkt tijdelijk dicht te houden voor Poolse werknemers, dan stromen zij naar Nederland.” Om daar aan toe te voegen: “Dat moeten we niet willen.”

De voor de arbeidsmarkt verantwoordelijke staatssecretaris liet vervolgens bij monde van zijn woordvoerder aan NRC Handelsblad weten dat er ‘vooralsnog geen aanleiding is te denken dat er een grote toevloed van met name Poolse werknemers zal plaatshebben’. De naam van die VVD-staatssecretaris? Mark Rutte.

Hieronder een aardig filmpje uit december 2007 waarin hoogleraar Internationale Economie aan de Universiteit van Groningen Steven Brakman uiteenzet dat het hartstikke mee zal vallen met de komst van de Polen. “We moeten de komst van de Polen juist toejuichen.”