Spring naar de content

Voordewind (CU): Laat minderjarige asielzoekers niet slachtoffer worden van falende overheid

De ChristenUnie en de PvdA hebben vandaag hun initiatiefwetsvoorstel gepresenteerd om minderjarige asielzoekers in Nederland te laten blijven. Volgens indiener Joël Voordewind (ChristenUnie) maakt de wet een einde aan pijnlijke kwesties zoals die rondom de Afghaanse Sahar en de Angolese Mauro. “Het is een stok achter de deur voor de overheid.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De wet in een notendop: minderjarige asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland zijn mogen blijven. Voor minderjarigen zonder ouders geldt een termijn van vijf jaar. Voorwaarde is wel dat hun lange verblijf te wijten is aan falen van de overheid. Volgens Voordewind – die de wet samen met PvdA Kamerlid Hans Spekman indient – krijgen de rechten van het kind nu hun beslag in het vreemdelingenbeleid.     

Uw wetsvoorstel heeft volgens de PVV een aanzuigende werking en is een beloning voor slecht gedrag.
“Dat is een Pavlov-reactie. Geen enkele asielzoeker komt Nederland zomaar binnen. Het wetsvoorstel is daar heel helder in. De regeling geldt voor minderjarige asielzoekers die door toedoen van de overheid acht jaar of langer in Nederland zijn.”

En de illegalen dan?
“Die vallen dus niet onder de regeling. Je moet in een asielprocedure zitten en je daar niet aan ontrokken hebben. Daarom is het wetsvoorstel ook interessant voor de PVV. Het is een stok achter de deur voor de overheid, die moet haar zaakjes op orde hebben.”

Om hoeveel gevallen gaat het?
“Zo’n 800. Nadat de wet is ingevoerd gaat het naar verwachting om enkele tientallen gevallen per jaar.”

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Raad van State. Wanneer kan de Tweede Kamer zich er over buigen?
“Als alles meezit dit najaar nog.”

Immigratieminister Gerd Leers (CDA) zal vermoedelijk morgen uitsluitsel geven over het lot van Mauro Manuel. Voor hem komt de wet dus te laat. Wat is uw inschatting?
“Ik wil absoluut geen valse hoop wekken. Maar gezien de houding van de Kamer en het CDA zou het kunnen dat de beslissing positief uitvalt voor Mauro.”

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil dat Leers de beslissing morgen publiekelijk deelt met de Kamer.
“Dat Leers dat niet wil begrijp ik wel. Er kleven enkele privacygevoelige zaken aan deze kwestie zoals het de kwestie rondom de moeder van Mauro. Maar de beslissing zal uiteindelijk ook plenair besproken moeten worden. Als de minister een regeling treft voor Mauro, zullen we moeten weten waarom.”

Vandaar ook uw wetsvoorstel.
“Inderdaad, een heldere en duidelijke wet voor dit soort gevallen. Dan hoeven Kamer en regering in de toekomst ook niet meer te reageren op incidenten en ligt er een structurele regeling. Minderjarige asielzoekers integreren ontzettend snel in de Nederlandse samenleving, die zijn hier als snel geworteld. Maar het gaat ons er niet om zoveel mogelijk kinderen hier te houden noch weg te sturen. Voor mij is het belangrijkste dat zij niet het slachtoffer mogen worden van een falende overheid.”