Het WTC op de Zuidas

wpk-admin 17 nov 2011 Economie

“Nee hè, niet wéér een journalist,” verzucht de barvrouw van De Blauwe Engel, een populair café op de onderste etage van het WTC-gebouw in Amsterdam. Het is vrijdagmiddag, borreltijd, en de tongen van de zakenlui op de Zuidas worden naar verluidt wat losser na een paar biertjes. Maar het barpersoneel ziet pottenkijkers liever zo snel mogelijk vertrekken. “Als het goed gaat met de economie, drinken mensen hier een biertje. Als het slecht gaat ook. Die quote geven we alle journalisten mee.”

Mooi, bij dezen, mocht u ‘m nooit eerder hebben gelezen. We laten De Blauwe Engel voor wat die is en nemen de roltrap naar boven. Daar treffen we een overweldigend grote hal – marmeren vloer, leren bankjes, bovenmaatse designerlampen – met allerlei bedrijfjes. In ‘kwaliteitskapsalon’ HB Hairstylers klinkt klassieke muziek. Een vrouw met rolkoffer staat zonder blikken of blozen 64 euro af te rekenen voor een blow dry – een föhnbeurt. Misschien wel de duurste wind van Nederland. Tien euro te duur, vindt de klant. “Ik heb er ook een beetje conditioner ingedaan,” verklaart Christine Berger, die de kapsalon met haar man runt.

“De economische crisis is het gesprek van de dag,” vertelt ze na het afrekenen. “Er komen hier mensen met hoge functies. Sommigen hebben net hun baan verloren. Hier komen ze tot rust. Na hun knipbeurt zeg ik altijd: kijk eens even in de spiegel, je bent nu weer helemaal ontspannen.” Volgens haar man moeten we beslist even langs de buren: Holland Interplan. Daar verhuren ze kantoorruimtes en appartementen aan Aziatische bedrijven en werknemers. Hun slogan: We make sure you feel home away from home. Medewerkster Joke Roelvink zegt weinig te merken van de crisis: er zijn wel wat bedrijven weggegaan, maar daar zijn nieuwe voor in de plaats gekomen. “Wel hadden bedrijven vroeger veel grotere budgetten. Het kwam geregeld voor dat een manager van een Japans bedrijf 12.000 euro per maand aan woonruimte te besteden had. Nu heeft het gros 2000 tot 2500 euro uit te geven.”

Terug op de benedenverdieping kunnen we het niet laten om nog even een blik in De Blauwe Engel te werpen. Dicht bij de ingang zitten twee mannen in pak hevig te discussiëren. Hun leren aktetassen rusten tegen de stoelpoten. Flarden van het gesprek verraden het onderwerp: het gaat over ‘beleggen’, ‘besparen’ en ‘default management’. De crisis is op de Zuidas het gesprek van de dag. Maar een biertje, zo zeggen we het barpersoneel na, kan er dus altijd nog van af. IdZ

Reageer op artikel:
Het WTC op de Zuidas
Sluiten