Tango van nu

wpk-admin 17 nov 2011 Cultuur

Gotan Project Tango 3.0 LIVE (dvd en blu-ray)

Voor de tangopurist zal een antwoord op de vraag ‘waar heb dat nou voor nodig?’ waarschijnlijk nooit bevredigend zijn: de tango is van nature zo vol schoonheid en passie, dat de toevoeging van elektronische beats daar alleen maar afbreuk aan doet. De bezoekers van het Tango 3.0 Live-concert in het Casino de Paris zijn het daar hoorbaar niet mee eens: zij breken de tent af voor Gotan Project – en terecht. Tango 3.0 Live is een fantastische show.

Met hun debuutalbum La Revancha del Tango (2001) wilden oprichters Philippe Cohen Solal, Christoph H. Müller en Eduardo Makaroff de tango wegrukken uit de traditionele milonga-dansavonden: de tango moest in iedere discotheek gedanst kunnen worden. Maar niet tot elke prijs: het organische karakter van de tango moest intact blijven, en dat kan alleen maar wanneer je met musici werkt die de authentieke tango tot in de finesses beheersen.

Dat doen pianist/orkestleider Gustavo Beytelmann en zijn musici, bewijzen ze tijdens de intro van Tango 3.0 Live; daarna sleuren ze de tango de 21ste eeuw in met behulp van beats en videoprojecties. Het is een gelikte, gestileerde show waar de vonken van afspatten. En voor wie de noodzaak van dit alles na het zien van deze video nog steeds niet aanvoelt, is er altijd nog de authentieke tango. Want niets móet in muziekland, maar alles mag.

Reageer op artikel:
Tango van nu
Sluiten