Ambtenaren ministeries moesten zelf de toiletten schrobben

matthijs prinzen 26 nov 2011 Politiek

Na vijftig dagen is het voorbij: de staking van de schoonmakers van de ministeries van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken. Schoonmakers legden anderhalve maand geleden het werk neer uit protest tegen de hoge werkdruk en de dreigende ontslagen als gevolg van aangekondigde bezuinigingen. Vandaag zullen de ambtenarentoiletten dus eindelijk weer gepoetst worden. Wat voor puinhoop treffen de schoonmakers aan?

Op het ministerie van Sociale Zaken zijn ze opgelucht dat de schoonmakers terug komen. Woordvoerder Friso Fennema: “Wij zijn content dat het voorbij is. Wij waren toch het lijdend voorwerp in deze situatie.” Fennema benadrukt dat de ambtenaren hun kantoor tijdens de absentie van de schoonmaakploeg niet hebben laten vervuilen. “Iedereen hier heeft zijn bijdrage wel geleverd. Stofzuigen, afwassen, dat soort dingen. Geen sprake van puinhopen dus.” Of hij zelf wel eens de toiletten heeft moeten poetsen wilde Fennema niet kwijt. 

Ook bij Buitenlandse Zaken valt het mee met de troep, zo laat zegsman Toon van Beek weten. “Ja, het viel allemaal reuze mee hoor. Bovendien, zelf je prullenbakje legen is echt geen drama.” Het gebouw aan het Haagse Malieveld is “redelijk leefbaar gebleven” doordat in de tussentijd “de meest urgente zaken” door twee schoonmakers zijn gedaan. Toch hebben de ambtenaren ook bij BuZa hun steentje bijgedragen, volgens van Beek geheel vrijwillig. Toiletschrobbende ambtenaren dus? Van Beek: “Waarbij nodig is dat gebeurd, ja.”

Vandaag is de grote schoonmaak, een extra grote ploeg zal beide ministeries flink onder handen nemen.

Reageer op artikel:
Ambtenaren ministeries moesten zelf de toiletten schrobben
Sluiten